Brandweer en Bert redden ree uit water Leidse Rijn

© Justin Egberts
Utrecht - De brandweer heeft vanmorgen in De Meern met hulp van omstanders een ree uit het water van de Leidse Rijn gered. Het beest zwom volgens getuigen al honderden meters langs de Zandweg. Hoe het beest in het water is beland is niet duidelijk. Door de hoge kademuur kon de ree niet meer zelfstandig op de kant klimmen.
Omstanders sprongen in het water en probeerden tevergeefs het dier uit het water te halen. De ree zwom weg bij de eerste twee zwemmers. Bert was de derde. Hij reed op zijn fiets voor de ree uit en sprong daarna ook in het water om het dier tegemoet te zwemmen. "Ik probeerde hem tegen te houden. Dat viel niet mee, hij is behoorlijk sterk."
Zwemmend duwt Bert de ree naar de kant. Daar houdt hij hem met een andere omstander in bedwang, maar op de kant krijgen lukt niet. De brandweer stond aan de overkant en moest omrijden. "Dat duurde 5 tot 10 minuten, de ree was behoorlijk in paniek."
Bert (links) en een andere omstander houden de ree vast tot de brandweer arriveert.
Bert (links) en een andere omstander houden de ree vast tot de brandweer arriveert. © Marc Spitse
De brandweer roept hulp van duikers in die toevallig in de buurt waren. Zij krijgen het dier uiteindelijk op de kant. Na een kort ritje in de brandweerwagen is de ree weer uitgezet in een bos in de buurt van IJsselstein, aldus de Veiligheidsregio Utrecht.
Dat heeft Bert niet meer meegekregen. "Ik ben naar huis gereden. Ik was nat."