Minister Kuipers mag door met het plan dat einde kinderhartchirurgie in Utrecht betekent

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - Mag het plan doorgaan of is een druk op de pauzeknop beter? Demissionair zorgminister Ernst Kuipers en het UMC Utrecht staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over het plan om kinderhartcentra te sluiten. De Rechtbank Midden-Nederland beslist dat de plannen van de minister door kunnen gaan.
De rechtbank doet de uitspraak na een spoedprocedure die was gestart door kinderhartcentra uit drie steden. De centra in Utrecht, Leiden en Amsterdam wilden een pauze inlassen in de planvorming. De demissionair minister wil graag een overgangsperiode, maar de ziekenhuizen zijn bang dat in die periode personeel vertrekt of de kwaliteit van de zorg achteruit gaat.
De ziekenhuizen probeerden daarom via de rechter de pauzeknop in te drukken. Ze wilden voorkomen dat er stappen zouden worden gezet die niet meer terug te draaien zijn. De rechtbank reageert in een persbericht: "Hoewel de voorzieningenrechter inziet hoe groot de impact van het besluit is, komt hij tot de conclusie dat het pauzeren van de voorbereidende werkzaamheden de ontstane onrust niet zou wegnemen. De onzekerheid is dan namelijk niet van tafel."

Geen pauzeknop

De rechtbank ziet geen juridische reden om de pauzeknop in te drukken. De ziekenhuizen van Utrecht, Leiden en Amsterdam moeten meewerken aan het plan om de kinderhartcentra te centraliseren.
"Het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum zijn tevreden dat de rechter het belang ziet van een snelle inhoudelijke behandeling. De rechtbank stelt de zittingsdatum op eind november en streeft ernaar dat de inhoudelijke uitspraak nog voor het einde van dit jaar volgt. In de tussentijd zal het UMC Utrecht uiteraard meewerken aan de stappen die moeten worden gezet. Die richten zich op de kwaliteit van de kinderhartzorg in alle centra. De umc’s hoeven geen stappen te zetten die onomkeerbaar zijn", aldus een eerste reactie van het ziekenhuis.

'Robuust integraal kinderziekenhuis'

Al langer is het de bedoeling dat deze kinderhartchirurgie geconcentreerd wordt in twee of drie ziekenhuizen. Kuipers besloot dat de operaties vanaf oktober 2025 alleen nog mogen plaatsvinden in de umc's van Rotterdam en Groningen. Daar is het Wilhelmina Kinderziekenhuis het niet mee eens, wat zichzelf omschrijft als "robuust integraal kinderziekenhuis".
Naar eigen zeggen beschikt het kinderhartcentrum over een solide en toekomstbestendig team van kinderhartchirurgen, kinderhartanesthesiologen, kinderinterventiecardiologen, gespecialiseerde verpleegkundigen en kinder-IC-verpleegkundigen, allemaal op één locatie. "Ons kinderhartcentrum levert daarmee uitstekende kwaliteit van zorg. Het voldoet aan alle voorwaarden die de minister stelt aan de toekomstige kinderhartcentra. Het UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum zijn daarnaast van mening dat het kinderhartcentrum in Utrecht moet blijven om ook de zorg voor kinderen met kanker optimaal te kunnen blijven leveren", aldus het Utrechtse kinderziekenhuis.
Eind dit jaar volgt er nog een rechtszaak. Dan buigt de rechter zich over de vraag of de minister het met dit besluit bij het juiste eind heeft.