Dijksma in de race voor titel beste burgemeester ter wereld

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Heeft Utrecht de beste burgemeester ter wereld? Het kan zomaar, want Sharon Dijksma is één van de laatste 25 kanshebbers bij de World Mayor verkiezingen. Pas eind dit jaar wordt bekend of ze ook daadwerkelijk gewonnen heeft en zich voor een jaar de beste burgemeester van de wereld mag noemen.
Om die titel in de wacht te slepen heeft Dijksma te maken met concurrentie vanuit veel verschillende landen, zoals Mozambique, Chili, Griekenland, België en de Verenigde Staten. Haar bekendste tegenstander is waarschijnlijk de Oekraïense Vitaliy Klitschko, burgemeester van Kiev en voormalig bokser.
Als reden voor haar nominatie staat genoemd dat Dijksma burgemeester is van één van de snelst groeiende steden van Nederland, maar dat ze die groei op een humane, duurzame manier in goede banen wil leiden. Volgens de jury beschrijven inwoners van Utrecht haar als een "ware moeder van alle inwoners" en als "vechter, standvastig en zorgzaam".
Via de website van de organisatie kunnen mensen de komende maanden stemmen op hun favoriete burgemeester. In oktober wordt de kandidatenlijst vervolgens teruggebracht tot 10 kandidaten, waarna de winnaar aan het einde van het jaar bekend wordt gemaakt.