Kostbare promotieflamingo van Lego gestolen uit Jaarbeurs: 'Hopelijk krijgt de dief gewetenswroeging'

© Lego
Utrecht - Was het een baldadige studentengrap of een gelegenheidsdief? Vorige week is een levensgrote flamingo van Lego gestolen uit de vijver van de centrale aankomsthal in de Jaarbeurs. Een oplettende beveiliger wist deze week te voorkomen dat ook andere beelden meegenomen werden.
Ter promotie van Legoworld, het evenement waarbij de Jaarbeurs in de herfstvakantie volledig in het teken staat van de populaire gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes van de Deense speelgoedfabrikant, stond de flamingo met zijn opvallende roze kleur pontificaal in de vijver. Het bouwwerk werd geflankeerd door een gigantische Lego-krokodil en dito schildpad.
Tot vorige week. De flamingo was ineens weg, bevestigt een woordvoerder van de Jaarbeurs. En dat is nog niet alles: "Deze week is er nóg een poging gedaan een beeld te stelen. Dat is door onze beveiliging gezien. Uit voorzorg hebben we nu alle beelden maar opgeborgen." De Utrechtse evenementenlocatie baalt er enorm van. "We vinden het heel vervelend, het was juist zo'n mooie promotie vanuit Lego."

Kostbaar

Het gaat om een kostbaar beeld, laat Lego-woordvoerder Marloes Zwagerman weten. "Dit zijn beelden die, anders dan de sets in de winkel, door iemand worden ontworpen en daarna manueel worden opgebouwd. Blokje voor blokje dus, en vervolgens worden ze vanwege de veiligheid allemaal gelijmd. Er zitten dus heel veel manuren in."
De beelden worden voor beurzen, evenementen en promoties gebruikt. "De flamingo zou ook nog op Legoworld zelf komen te staan, we hebben daar altijd een Legojungle."

Gewetenswroeging

Lego heeft vooralsnog geen aangifte gedaan. "We hopen heel erg dat degene die de verleiding niet kon weerstaan dit bericht leest en gewetenswroeging krijgt. Hopelijk meldt diegene zich dan."
De beelden zijn voorlopig weggehaald. Als de rustigere zomerperiode voorbij is en er dus weer wat meer mensen in de centrale hal aanwezig zijn, kijken Lego en de Jaarbeurs samen of de beelden weer teruggeplaatst gaan worden.