Europese miljoenen voor Utrechtse verduurzaming

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Utrecht - Voor onder meer het renoveren van sociale huurwoningen en energiebesparing bij Utrechtse ondernemers keert Europa zo'n 3 miljoen euro uit. Volgens wethouder Susanne Schilderman draagt het geld bij aan de duurzaamheidsdoelen en het volledig circulair maken van Utrecht in 2050.
“We hebben grote doelen in Utrecht als het op verduurzaming en hergebruik aankomt, zoals dat we een volledig circulaire gemeente willen zijn in 2050", aldus Schilderman. "Die doelen zouden we nooit kunnen halen zonder dit soort initiatieven."
Woningcorporaties Portaal en Woonin ontvangen beide 1 miljoen euro. Met dat geld verduurzamen de corporaties in totaal ongeveer 140 sociale huurwoningen. Door de woningen te renoveren moeten ze energielabel A of A+ krijgen. "De huizen worden daardoor comfortabeler en gezonder vanbinnen", aldus de gemeente Utrecht.
Ook ondernemers in het midden- en kleinbedrijf krijgen steun bij verduurzaming uit Europa. Via de gemeente kunnen zij vouchers aanvragen die kunnen worden ingeruild voor maatregelen op het gebied van energiebesparing. In totaal is 525.000 euro beschikbaar.
Wethouder Schilderman: "Ik heb veel contact met Utrechtse mkb-ondernemers. Verduurzaming is een grote opgave, en voor veel ondernemers zeker niet de eerste prioriteit. Dus we gaan die bedrijven helpen." Omdat de behoeften per bedrijf verschillen heeft de gemeente vouchers in het leven geroepen.