Doek valt voor Midzomergracht Festival: 'Moeilijk om plek te vinden in regenboogagenda Utrecht'

Walk of Love tijdens het Midzomergracht Festival in 2016
Walk of Love tijdens het Midzomergracht Festival in 2016 © Midzomergrachtfestival
Utrecht - Na 26 jaar stopt het Utrechtse Midzomergracht Festival ermee. De organisatie laat weten dat de 25e editie van vorig jaar ook de laatste was. De reden voor het besluit is dat het voor het festival "steeds moeilijker is geworden een eigen herkenbare plek te vinden in de regenboog zomeragenda van Utrecht".
Het festival werd in 1997 voor het eerst georganiseerd, destijds als De Roze Lente. Vorig jaar besloeg het festival tien dagen met allerlei activiteiten op het gebied van cultuur, sport, debat en ontmoeting. "Gedurende al die jaren hebben we gezien hoe het Midzomergracht Festival is uitgegroeid tot een baken van diversiteit en inclusie", schrijft de organisatie.
Daarbij heeft het ook andere evenementen de ruimte gegeven, zoals de Canal Pride Utrecht. De eerste editie daarvan werd in 2017 gehouden tijdens het Midzomergracht Festival. De organisatie laat weten daar trots op te zijn: "Het heeft de weg vrijgemaakt voor andere geweldige evenementen, zoals het Queer Film Festival Utrecht en de Utrecht Pride, die hebben bijgedragen aan het versterken van de queer-gemeenschap en het vergroten van de zichtbaarheid ervan."
Dat er inmiddels zoveel andere evenementen in de stad zijn, is meteen de reden dat de stekker uit het festival wordt getrokken. Niet alles van het Midzomergracht Festival gaat verloren. De organisatie is in gesprek met het Utrecht Queer Culture Festival om te kijken welke zaken van het festival een plekje kunnen krijgen binnen dit nieuwe evenement. Dat zal in ieder geval gelden voor de Annie Brouwer-Korf prijs, die wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, organisaties of projecten die bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTIQ+-gemeenschap in de stad.
De eerste editie van het Utrecht Queer Culture Festival staat gepland van 6 tot en met 14 oktober. De Annie Brouwer-Korf Prijs wordt uitgereikt op Coming Out Day, 11 oktober.