En weer was er een overval bij winkelcentrum Lunetten: ‘Natuurlijk voel ik me onveilig’

© Michiel van Beers
Utrecht - Na drie overvallen in drie weken hangt er rond winkelcentrum Lunetten een beladen sfeer. Mensen blijven niet hangen, praatjes worden er amper gemaakt. "Normaal is het hier levendig, gezellig", zegt Trekpleister-beveiliger Enes, die bij die winkel de wacht houdt sinds de eerste overval. "Nu voelt het hier doods."
De recente reeks overvallen begon op 28 juni, toen daar aan het eind van de middag de Trekpleister en de Albert Heijn overvallen werden. De dader maakte niks buit, maar bedreigde het personeel wel met een mes. Een 45-jarige man werd aangehouden voor die overvallen. Daarna was de Albert Heijn nog twee keer het doelwit, vorige week vrijdag en gisteravond. De politie vermoedt dat die laatste twee overvallen door dezelfde dader zijn gepleegd.

Scooters

Het zorgt ervoor dat de mensen bij het winkelcentrum vandaag extra alert zijn. Een ouder koppel dat net aankomt, bindt de fietsen met twee kettingen aan elkaar vast. "Dat doen we niet voor niets. Ik heb gehoord dat je fiets hier zo weg is, ook op klaarlichte dag", zegt de vrouw. Beiden willen niet met naam genoemd worden. "Niet met de sfeer die hier hangt. We wonen hier vlakbij"
Hoewel ze op minder dan een kilometer afstand van het winkelcentrum wonen, is het een uitzondering dat ze hier zijn. "Normaal doen we onze boodschappen in Bunnik, 5 kilometer verderop. Dat voelt fijner, en ze hebben er meer", vertelt de man. De overvallen baren hem zorgen. "Maar ik maak me wel zorgen om meer dingen hier. Er gebeurt hier zo veel. Drugsoverlast, nu dit. En kijk," wijst hij naar een jongen op een scooter die voor de Albert Heijn parkeert, "je mag hier helemaal niet komen met zo'n ding."
Even later ontstaat er vlak voor de winkel een kleine ruzie. Een vrouw wijst iemand erop dat hij hier met zijn scooter niet mag rijden. Als de man boos wordt, maakt ze zich snel uit de voeten. "Waar bemoei je je mee", roept hij haar nog na.
Er rijden steeds meer scooters door het winkelcentrum, soms zelfs een motor
Shamida Smulders, restauranteigenaar
De rondrijdende scooters zijn ook Shamida Smulders van Grieks restaurant Aphrodite een doorn in het oog. Haar zaak werd anderhalf jaar geleden vijf keer overvallen in korte tijd, waarbij een keer een medewerker met een wapen werd bedreigd. "Er rijden steeds meer scooters door het winkelcentrum, soms zelfs een motor", verzucht ze. "Er moeten gewoon paaltjes aan de ingang komen, zodat je er niet meer met je scooter in kan."
Ze wil dat er maatregelen komen om de vele overvallen in het winkelcentrum tegen te gaan. "Bij iedere vergadering over veiligheid zitten we weer te kletsen, maar er gebeurt niets. Iedere keer als er iets gebeurt, beloven de gemeente en de politie meer handhaving. Maar die zie je dan drie weken en daarna valt dat weer weg. Het zijn allemaal korte termijnoplossingen. Er moet echt iets veranderen hier, want het beleid faalt."

Reacties politie en gemeente

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er inderdaad meer surveillance komt rondom het winkelcentrum. "Dat betekent dat we zichtbaar én onzichtbaar meer aanwezig zullen zijn bij het winkelcentrum." Voor hoe lang dat is, kon de politie niet zeggen.

De gemeente laat weten dat handhaving het winkelcentrum de komende tijd vaker meeneemt in de rondes. "Daarnaast kijken we of er nog extra aanvullende inzet vanuit handhaving mogelijk is." Verder hangen er momenteel twee flexibele camera's in de omgeving het winkelcentrum. Vanwege de vele overvallen wordt de periode dat deze camera's er hangen met ten minste drie maanden verlengd.

Het leidt ertoe dat ook Smulders zich weer onveilig voelt in haar winkel. "Natuurlijk voel ik me onveilig. En daarnaast vind ik geen personeel meer. Niemand zegt tegen zijn kind: ga jij maar lekker bij Aphrodite werken, met de Albert Heijn en Trekpleister ernaast."
Buurtbewoner Kees van den Berg werd toevallig onlangs met diezelfde vraag geconfronteerd. "Mijn zoontje wordt binnenkort 15 jaar en gaat bij de Hoogvliet supermarkt werken, hier in het winkelcentrum", legt hij uit. "Dat is wel iets waar je je zorgen over maakt, waar je over nadenkt. Maar het is ook geen reden om hem daar niet te laten werken, vind ik."

Extra surveillance

Bang voor zijn eigen veiligheid tijdens het boodschappen doen is Van den Berg voorlopig nog niet. "Nee, dat niet. Maar het wordt er hier natuurlijk niet beter op, met al die overvallen. En het spookt wel door je achterhoofd als je hier rondloopt."
Dat de mensen rondom winkelcentrum Lunetten bezig zijn met de overvallen merkt ook beveiliger Enes. "Ik zie dat klanten en medewerkers zich onveilig voelen sinds de overvallen begonnen. Dat is ook niet gek."
Toch is zijn advies aan personeel en klanten die geconfronteerd worden met een overval om rustig te blijven. "Paniek is precies wat overvallers willen." Maar rustig blijven is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook hij. "Ik ben er voor opgeleid, 15-jarige kassières natuurlijk niet. Dus hopelijk zorgen extra beveiligers, handhavers en agenten ervoor dat de overvallen stoppen."

Getuigen gezocht

De politie liet vandaag weten te vermoeden dat de laatste twee overvallen op de Albert Heijn door dezelfde dader zijn gepleegd. Dit doordat het signalement en de werkwijze bij beide incidenten overeen komen.

Het gaat waarschijnlijk om een jongen van tussen de 16 en 20 jaar oud. Hij droeg een zwarte hoodie en had een zwart met witte bandana voor zijn gezicht. Verder droeg hij een donkere trainingsbroek met een witte bies en zwart met witte sportschoenen van het merk Nike.

Rond 19.30 uur bedreigde hij een kassamedewerker met een mes en pakte vervolgens een geldbedrag uit de kassa. Hij vluchtte te voet weg over de brug en schoot het eerste steegje in tegenover de Albert Heijn, richting de Furkabaan.

De politie roept getuigen van de overval of mensen die hem hebben zien vluchten daarom op zich te melden. Ook wie in het bezit is van camerabeelden wordt gevraagd contact op te nemen.