Rechter verklaart e-bikebedrijf VanMoof failliet

Het servicepunt van VanMoof in Utrecht
Het servicepunt van VanMoof in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof is failliet. De eerder door de rechter aangestelde bewindvoerders gaan nu als curatoren de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken.
In een interne mail aan het personeel schrijven de oprichters bedroefd te zijn over het bankroet, maar ook trots op wat ze in de voorbije jaren hebben bereikt. De broers Taco en Ties Carlier richtten het bedrijf in 2009 op om "de perfecte stadsfiets" te maken. Deze trok vooral de aandacht door zijn minimalistische ontwerp. De onderneming leek aanvankelijk succesvol, maar volgens de laatste bekende cijfers leed het bedrijf inmiddels tientallen miljoenen euro's verlies.
Vorige week werd bekend dat het bedrijf uitstel van betaling had aangevraagd. Verschillende klanten die hun fiets hadden weggebracht voor onderhoud konden hun tweewieler niet meer ophalen. Of ze hun fiets ooit nog terug zullen zien, is onduidelijk.
De curatoren hopen een partij te vinden die de activiteiten van VanMoof wil voortzetten, heeft de onderneming vanmorgen in een verklaring laten weten. Bij een doorstart zouden ook reparaties weer kunnen worden opgepakt.