Utrechter Jurriën Timber voor 40 miljoen euro naar Arsenal

© Orange Pictures
Utrecht - Ajax en Arsenal hebben een akkoord bereikt over de transfer van Jurriën Timber. De Londenaren betalen 40 miljoen euro voor de Utrechtse verdediger. Dat bedrag kan door variabelen nog oplopen tot 45 miljoen euro.
Timber die begon met voetballen bij het Utrechtse DVSU, speelde sinds 2014 in de jeugdopleiding van Ajax. Zes jaar later maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. De Oranje-international speelde 121 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers en maakte daarin zes doelpunten. Met Ajax werd Timber twee keer landskampioen, in 2021 en 2022. In 2021 won hij met de club ook de KNVB-beker. Timber deed met het Nederlands elftal mee aan het WK in Qatar en staat voorlopig op vijftien interlands.

Kwaliteitsimpuls

"Jurrien is een jonge speler, maar heeft al zoveel bereikt", aldus Arsenal-trainer Mikel Arteta. "Hij is een veelzijdige verdediger die goed in ons systeem past en ons een kwaliteitsimpuls geeft."
Timber ondertekent een contract voor vijf seizoenen bij Arsenal, dat vorig seizoen in de Premier League als tweede eindigde achter Manchester City. De Londenaren plaatsten zich voor het eerst sinds het seizoen 2016/2017 voor de Champions League.
"Ik ben altijd al fan geweest van Arsenal. Dat heeft ook te maken met de spelers die daar hebben gevoetbald. Als jonge voetballer wilde ik daar altijd spelen. Dat gaat nu gebeuren", aldus Timber. "Voor mijn gevoel ben ik als persoon en voetballer gegroeid. Ook afgelopen seizoen. Dat zal mij als speler alleen maar beter maken. Maar ik ga de mensen hier bij Ajax wel missen."
Arsenal versterkte zich eerder met aanvaller Kai Havertz van Chelsea en hoopt ook snel middenvelder Declan Rice van West Ham United aan de selectie toe te voegen.