Pand Kanaalstraat mag maand na vondst explosief weer open

Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat.
Iemand van de EOD onderzoekt de gevonden granaat. © Koen Laureij
Utrecht - De horecagelegenheid aan de Utrechtse Kanaalstraat, die vorige maand de deuren moest sluiten na de vondst van een explosief, mag morgen de deuren weer openen. Burgemeester Sharon Dijksma heeft besloten de dertigdaagse sluiting niet te verlengen.
Op de deurklink van het pand werd op 15 juni een handgranaat gevonden. Omdat het incident een "ernstige aantasting" was van de openbare orde en veiligheid en er ook een kans was op herhaling sloot de burgemeester het pand voor dertig dagen. Uit aanvullend onderzoek is nu gebleken "dat er op dit moment onvoldoende grond is de sluiting te verlengen".
In de dagen na de vondst van de handgranaat werden meerdere horecazaken in Utrecht gechanteerd. Een dader eiste een bedrag van 3200 euro in bitcoins. Als de ondernemer dat niet zou betalen, dan zouden de criminelen hun pand beschieten of een handgranaat voor de deur leggen, waarna de burgemeester de zaak zou sluiten. Deze week werd hiervoor een 26-jarige verdachte uit Geldermalsen aangehouden.
De aangehouden man wordt volgens de politie niet verdacht van betrokkenheid bij het gevonden explosief aan de Kanaalstraat. Het onderzoek gaat nog wel door en de recherche sluit meerdere aanhoudingen dan ook niet uit.
De Utrechtse burgemeester zei eerder dat het nieuw is voor Utrecht dat horecaondernemers bedreigd worden met sluiting om ze af te persen. Ze benadrukte dat als ze een zaak sluit, dat daar dan altijd meer aan de hand is dan alleen een handgranaat of beschieting.