Street Art-wandeling combineert legale en illegale kunst: 'Altijd benieuwd of het werk er nog hangt'

De Street Art-wandeling wijst je op kunstwerken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt.
De Street Art-wandeling wijst je op kunstwerken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. © RTV Utrecht
Utrecht - “Ik ben altijd benieuwd of het werk er nog hangt. Het kan wel zijn overgeschilderd!”, zegt stadsgids Renette Niekerk. In de wandeling langs Utrechtse binnenstad-muurschilderingen, is namelijk ook graffiti en tijdelijke kunst opgenomen. “Het kan maar zo zijn, dat ik met de mensen naar een plekje loop, waar ineens heel wat anders op de muur zit”.
Street Art-wandeling langs legale en illegale kunst
Renette heeft zich goed verdiept in het werk dat ze laat zien. Ze weet evenveel van het acht meter hoge Pyke Koch-schilderij - dat in opdracht van het Centraal Museum werd geschilderd – als van de taal die graffiti-spuiters met elkaar spreken. Zo vertelt ze vol enthousiasme over het verschil tussen een ‘tag’ en een ‘throw-up’, beide een manier om je naam op een muur te schilderen. “Een ‘throw-up’ is veel meer werk, en daarmee ook gevaarlijker om te maken. Omdat je langer bezig bent, is er een grotere kans dat de politie je pakt”.
Renette weet evenveel van graffiti als van Pyke Koch.
Renette weet evenveel van graffiti als van Pyke Koch. © RTV Utrecht
In kleine steegjes en onverwachte hoekjes is werk van schilders, spuiters of tekstdichters te zien, met daaraan vaak prachtige verhalen gekoppeld. Niekerk kent ze allemaal. Zo vertelt ze over de kat Sheriff, die werd afgebeeld op een schildering in de Kloksteeg. “Sheriff was de kat van het café hier om de hoek. Op een dag heeft iemand de kat een rotschop verkocht, waarna hij overleed. Alle klanten en de buurt waren hierdoor ontdaan, en nu heeft ‘ie een plekje op de muur gekregen”.
Waar Niekerk bewust geen uitlatingen over doet, is over mooi of lelijk. “Dat is niet aan mij, want over smaak valt niet te twisten. Ik laat het aan de mensen die de wandeling lopen, om er een mening over te hebben”.
Er zijn verschillende aanbieders van Street Art tours in Utrecht. Zo kan je het hele jaar mee met de verschillende wandelingen en fietstochten van Greetings from Utrecht.
Voor deze reportage liepen we mee met de Stadstour 'Street Art' van Utrecht Marketing. Die is tot en met 28 oktober iedere zaterdag om 14:00 te wandelen, of op aanvraag.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.