Utrechts studentenkoor wint op WK voor koren in Zuid-Korea: ‘Hadden we niet verwacht!’

© Interkultur
Utrecht - Jazz en gospel. Op die twee categorieën won het Utrechtse studentenkoor Dekoor Close Harmony gisterenavond de World Choir Games in Gangneung in Zuid-Korea. Vooral de overwinning in de categorie gospel kwam voor het niet-religieuze koor als een verrassing.
"Het was echt een competitie", vertelt Hessel Wiersema van het koor, dat meedeed aan de Champions-wedstrijd. Die wedstrijd is speciaal bedoeld voor koren die eerder al wonnen. "We namen het op tegen drie andere koren uit Indonesië, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Zij waren ook supergoed, daarom was de winst wel extra bijzonder."
Dekoor Close Harmony is een popjazzkoor. De winst op jazz lag dan ook wel voor de hand, maar gospel is niet hun straatje. Wiersema: "Wij zijn niet gelovig, dus we probeerden het gospelgevoel op een andere manier over te brengen naar het publiek. Dan moet je kijken of er iets anders is waar je de blijdschap, de rust uit kunt halen, die anderen uit een geloofsovertuiging halen. Om bepaalde nummers goed over te brengen zongen wij het niet voor God, maar bijvoorbeeld voor elkaar, of een geliefde."
© Interkultur

Kers op de taart

Dat werkte: de ruim dertig jonge muzikanten kregen van de jury 95 van de 100 punten. "Wij dachten dat de winst bij gospel naar een andere groep zou gaan", zegt Wiersema. "Toen bleken wij ineens de beste te zijn en haalden we nog een hogere score dan bij jazz." Daar scoorde de groep 94,5 punten, een halve punt minder. "Het ging ons niet zozeer om het winnen, het proces ernaartoe was ook heel mooi. Maar nu het is gebeurd, voelt het ook wel heel goed. Het is de kers op de taart."
De groep heeft vandaag nog een afsluitende ceremonie en dan trekken ze nog een week door Zuid-Korea voordat ze weer huiswaarts keren. Of ze de volgende editie weer meedoen? Wiersema: "Ik weet het nog niet. Deze titel dragen we nog wel een paar jaar met ons mee. We hoeven niet ieder jaar weer te bewijzen dat we de beste zijn, dat geloven we voorlopig echt wel!"
Wil je weten hoe het koor klinkt? Deze video is van een optreden van Dekoor eerder dit jaar in TivoliVredenburg: