Teleurgestelde klanten voor dichte deur servicepunt VanMoof in Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - Een dichte deur en naar je dure fiets kan je voorlopig fluiten. Fietsenfabrikant VanMoof heeft het Utrechtse servicepunt van de winkel gesloten. Deze week werd bekend dat het bedrijf in financiële problemen zit. Verschillende klanten die hun fiets hadden weggebracht voor onderhoud kunnen hun tweewieler nu niet meer ophalen. Of ze hun fiets ooit nog terug zullen zien, is onduidelijk. "Het is afwachten."
Even is er verwarring vanmorgen: bij het servicepunt van VanMoof aan de Savannahweg in Utrecht zie je nog wel personeel lopen. Maar de deur blijft dicht voor klanten, op de deur hangt een briefje: currently closed. Het aanwezige personeel - zo blijkt even later - blijft ook niet voor lang. Ze worden naar huis gestuurd. De meeste vertrekken op een eigen elektrische VanMoof-fiets.
Gisteren bleek dat VanMoof uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter, vaak een voorbode van een faillissement. Het Amsterdamse bedrijf blijkt al langer verlies te lijden en kan de rekeningen niet meer betalen. In Amsterdam sloten gisteren al winkels omdat er boze klanten voor de deur stonden die verhaal kwamen halen.

Verslagenheid

In Utrecht is het vanmorgen stil voor de deur van het bedrijf. Een enkele klant komt poolshoogte nemen. Eén van hen heeft nog net geluk om iemand te spreken, als het personeel naar buiten komt. De klant wil zijn fiets terug, maar hij krijgt te horen dat hij moet afwachten.
“Ik had 7000 probleemloze kilometers en ik dacht, ik zal hem maar eens een keer voor onderhoud wegbrengen. En nu staat ie binnen”, zegt de fietseigenaar verslagen. Al leeft hij ook mee met de medewerkers. "Het is vervelender voor het personeel... die hebben nu geen baan meer."
Al snel verschijnt de volgende fietseigenaar die toch ook maar een kijkje komt nemen. "De fiets is van mijn vrouw en we rijden er altijd op met ons kind in een kinderzitje. Nou die had ik er wel afgehaald, maar zonder fiets heb ik er niks aan.” Hij had de fiets begin deze week naar het servicepunt gebracht voor een klein euvel. "We hadden 'm zo'n twee jaar, dus het viel nog binnen de garantie. Hij zou nu ongeveer klaar moeten zijn want het zou 3 tot 5 werkdagen duren." Maar of hij de fiets nog terug gaat zien? "Dat kan nog wel eens lang gaan duren."

Contact met klanten

Nadat uitstel van betaling werd aangevraagd, heeft de rechter speciale bewindvoerders aangesteld. Die proberen met het management een oplossing te vinden om VanMoof overeind te houden. "We werken er hard aan om onze diensten voort te zetten en zullen zo snel mogelijk afzonderlijk contact opnemen met alle klanten met betrekking tot lopende leveringen of reparaties", laat de onderneming weten.

'Perfecte stadsfiets'

VanMoof bestaat sinds 2009 en is opgericht door de Nederlandse broers Taco en Ties Carlier. Zij willen met hun bedrijf een 'perfecte stadsfiets' maken om te zorgen voor minder auto's in de stad. De e-bikes zitten vol onderdelen die speciaal voor VanMoof werden ontwikkeld en dat maakt het een dure fiets. In de loop van de jaren ontwikkelde de VanMoof zich tot een fiets voor 'hippe jonge' mensen. Maar in het jaarverslag van 2021 werd al geschreven over 'hoger dan verwachte' kosten voor reparaties die onder de garantieregeling vallen.

Het bedrijf leed dus afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's verlies en moest die gaten steeds opvullen met het aantrekken van nieuwe investeringen. Op sociale media gaan er al een tijd klachten rond over het merk en over lange wachttijden voor reparaties.