Recordaantal plofkraken in Duitsland, helft daders komt uit Nederland

© Europol
Utrecht - Vorig jaar vonden in Duitsland 496 plofkraken plaats op geldautomaten. Dat is het hoogste aantal dat ooit geregistreerd werd en een kwart meer dan het jaar daarvoor. In de helft van de gevallen slaagden de daders er daadwerkelijk in geld buit te maken. In totaal konden ze op die manier 29,9 miljoen euro stelen, dat is de helft meer dan in 2022.
Opvallend is de nationaliteit van de 128 geïdentificeerde daders: de helft van hen (75) woont in Nederland. Het merendeel heeft ook de Nederlandse nationaliteit. De cijfers zijn afkomstig uit het jaarlijkse rapport over plofkraken van de Duitse federale recherchedienst (BKA).
Een groot deel van de plofkrakers lijkt uit de regio Utrecht te komen. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma voerde in mei gesprekken met haar collega's in Duitsland hierover. "Geen exportproduct om trots op te zijn", zei Dijksma toen. Het gaat om "heel veel jongeren uit de regio Utrecht", aldus de burgemeester. Om Duitsland de helpende hand te bieden, is afgesproken om intensiever gegevens uit te wisselen, bijvoorbeeld op het moment dat Utrechters in de Duitse gevangenis terechtkomen.
Vandaag stonden nog vier jonge mannen uit de omgeving van Utrecht en Amsterdam terecht in de Utrechtse rechtbank. Zij worden verdacht van een mislukte plofkraak in Duitsland begin april vorig jaar. Na een urenlange klopjacht konden zij uiteindelijk op de A27 bij Utrecht worden aangehouden. Over drie weken volgt de uitspraak.
Het Duitse rapport waarschuwt ook dat de daders steeds meer bereid zijn meer geweld te gebruiken. Dat blijkt onder meer uit de toepassing van vaste explosieven bij het opblazen van de automaten. Die zijn veel krachtiger dan de explosieven met gas die vroeger de norm waren. 399 van de 496 plofkraken in 2022 werden uitgevoerd met behulp van dergelijke vaste explosieven. Ook het aantal bedreigingen en verwondingen van omstanders neemt toe.