Utrechtse braderie zorgt voor verdeeldheid: wat zijn de regels en hoe voorkom je overlast?

© RTV Utrecht
Utrecht - De braderie in het Utrechtse Kanaleneiland is een bron van ergernis voor veel buurtbewoners. Zij willen er van af, terwijl bewoners in de wijk Lombok de verdwenen braderie juist missen. Voorstanders vinden een braderie een uithangbord voor kleine, multiculturele ondernemers maar met een paar verkeerde keuzes is de overlast voor de buurt snel groot. Wat zijn de regels voor het organiseren van zo'n evenement en hoe regel je het goed dat omwonenden er geen last van hebben?
Voor je een braderie kunt organiseren moet je een vergunning aanvragen en aan behoorlijk wat eisen voldoen. Marbo promotions organiseert meerdere braderieën in Utrecht, onder andere in Kanaleneiland en op de Amsterdamsestraatweg. "Het is in Utrecht lastiger om een vergunning te krijgen dan in Rotterdam", zegt een woordvoerder. "De regels zijn veel strenger geworden." Veel meer kan de woordvoerder er niet over zeggen, want het is druk bij Marbo.
Maar wat zijn die strengere regels dan? Daar kan Yasin Ugur, voorzitter van de winkeliersvereniging Lombok, meer uitleg over geven. "Je moet verkeersregelaars inhuren, beveiliging en EHBO'ers. Je moet zoveel mensen inzetten dat het niet meer lukt met alleen vrijwilligers." In de Kanaalstraat is dan ook geen braderie meer, die was altijd traditioneel op Koningsdag. "We zijn ermee gestopt, omdat we het geld dat we er in staken niet meer konden terug verdienen en we teveel concessies moeten doen aan de kwaliteit en sfeer. We draaiden als ondernemers er tienduizenden euro's verlies op."
Voor de kleine ondernemer is een braderie toch een uithangbord
ondernemersvereniging ASW030
Dat een braderie zo lastig te organiseren is, daar kan ondernemersvereniging ASW030 van de Amsterdamsestraatweg over meepraten. "De regeldruk was zo hoog, dat werd gewoon te zwaar voor ons als ondernemersvereniging. Je moet allerlei plannen schrijven om zo'n vergunning te krijgen. Denk aan een vraag als 'wat doe je bij een terroristische aanslag?' of 'wat doe je als er een orkaan is?' Dat is heel ingewikkeld om daar even antwoord op te geven."

Wat doe je tegen de overlast?

Zo'n braderie geeft overlast in de buurt. Dat realiseren de winkeliersverenigingen zich, maar daarom is er ook veel beveiliging en zijn er verkeersregelaars. Toch is het voor ondernemers in de straat belangrijk dat zo'n braderie georganiseerd wordt legt een woordvoerder van ASW030 uit. "Voor de kleine ondernemer is zo'n braderie toch een uithangbord. We zijn hier in de straat werelds en multicultureel en dat kunnen we dan toch laten zien."
Op de braderie aan de Amsterdamsestraatweg kunnen lokale winkeliers een kraam huren en zijn er kraampjes voor mensen van buitenaf. Dat is in Kanaleneiland-Noord anders volgens de bewoners. "De ondernemers hier uit de wijk hebben er niets aan." Drie tot vier keer per jaar wordt de wijk afgesloten om een grote braderie te organiseren en dat zorgt voor veel overlast. "Er komen vooral bezoekers van buitenaf naar deze braderie en de kraamhouders komen uit België en Frankrijk. Mensen hier in de buurt ervaren alleen maar overlast."
In Kanaleneiland-Noord is de overlast van de braderie inmiddels zo groot dat een grote groep bewoners er alles aan gaat doen om een volgende braderie te voorkomen. De gemeente Utrecht gaat in gesprek met de organisatie van de braderie in de wijk over de veroorzaakte overlast. Dat gesprek zal deze week plaatsvinden.
De organisatie van een braderie moet van tevoren al bedenken hoe overlast te verminderen voor de wijkbewoners. Zo moeten ze verkeersregelaars inzetten en ook beveiliging. Daarnaast kunnen bezoekers van buitenaf parkeren in het transferium aan de rand van de stad, maar dan moet de organisatie wel regelen dat dat ook gebeurt.

Visitekaartje voor ondernemers

"Het is toch promotie voor de ondernemers aan de Amsterdamsestraatweg", zegt een woordvoerder van ASW030. Elk jaar op Hemelvaart is er een braderie in de straat die wordt georganiseerd door Marbo promotions. "Ja, er zijn dan veel standhouders uit België en Frankrijk en er komen veel mensen van buitenaf op af, maar wij organiseren als ondernemersvereniging kraampjes voor onze lokale ondernemers. Dit jaar hadden we toch zo'n honderd kraampjes geregeld."
Ook op de Kanaalstraat zouden de ondernemers graag weer een braderie zien, maar ze willen dat vooral zelf en met de buurt organiseren. "De wens bij de ondernemers hier is er wel, maar dan wel een kwalitatief goede braderie, dus met veel lokale producten. We willen geen braderie met voornamelijk Belgische en Franse handelaren met dumpartikelen." Kanaalstraat030 kijkt nu naar de mogelijkheden om in het voorjaar en mogelijk ook in het najaar iets te organiseren. "Volgend jaar is de herinrichting van de Kanaalstraat klaar en daar willen we graag wat moois voor organiseren. We zijn bezig met een hele voorzichtige verkenning."