Verdwenen 'Harry Potterbijbel' weer thuis in Domkerk: 'Ik wist niet dat ie weg was'

Utrecht - De in een kringloopwinkel gevonden Utrechtse bijbel is vanochtend teruggebracht naar waar hij hoort: de Domkerk. Vinder Stefan van Mierlo schonk de bijbel in de kerk aan dominee Willem Roskam. "Een speciaal en vooral ook gul gebaar."
De Domkerk wist niet dat ie weg was, toch is vermiste bijbel terug
Het heilige boek uit 1832 was niet als vermist opgegeven, maar toen Van Mierlo het in een Haagse kringloopzaak zag liggen, wist hij meteen: die moet terug naar zijn originele plek. "Het dikke exemplaar leek zo uit Harry Potter te komen. Toen ik beter keek, zag ik pas wat erop stond: Domkerk en 1878." Het boek kreeg in dat jaar een nieuwe kaft.
Van Mierlo, voorzitter van Stichting SaveTheBook, bedacht zich niet, kocht het boek voor 20 euro en nam contact op met de Domkerk. "In zo'n geval zit de waarde niet in het geldbedrag, maar dat 'ie belandt op de plek waar hij vandaan komt."
© SaveTheBook
Op die plek, waar Willem Roskam een van de voorgangers is, werd verrast gereageerd. "Ik wist niet dat 'ie weg was", blikt de predikant terug. "Wij zijn gewoon doorgegaan met het lezen uit de bijbel, maar niet uit een dergelijk exemplaar. Dat had ook niet gekund. Het vocabulaire uit de teruggevonden bijbel is heel oud-Nederlands, dat is voor onze oren amper te verstaan."
In de Domkerk krijgt de 'kringloopbijbel' nu een mooi plekje. Roskam: "Maar eerst gaan we kijken of hij nog gerestaureerd moet worden. Op het eerste oog lijkt hij in goede staat. Ik verheug me erop om 'm beter te bestuderen."

Met stichting SaveTheBook wil oprichter Van Mierlo boeken doorgeven aan volgende generaties. "Daarvoor speur ik kringloopwinkels, rommelzolders en vlooienmarkten af, op zoek naar cultureel erfgoed. Af en toe kom ik iets bijzonders tegen, zoals de Domkerkbijbel."

Vorig jaar repareerde hij nog een eerste druk van het dagboek van Anne Frank. "Dat zoiets weer een nieuw leven krijgt, geeft me een goed gevoel. En in het geval van de bijbel hoop ik dat het de inwoners van Utrecht ook gelukkig maakt."