Bewoners Kanaleneiland willen af van braderie: 'Deze braderie zorgt voor veel te veel overlast'

© RTV Utrecht
Utrecht - Een groot aantal bewoners in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is het helemaal zat. Drie tot vier keer per jaar zorgt een braderie in de wijk voor veel overlast en die overlast wordt elk jaar erger, zeggen ze. Daarom gaan wijkbewoners er alles aan doen om de braderie tegen te houden.
"Het is hier een gekkenhuis", zegt één van de bewoners van Kanaleneiland Noord. "We kunnen onze auto's niet meer kwijt, onze kinderen kunnen niet buitenspelen en de straat ligt vol afval." De wijkbewoners vertellen bijvoorbeeld over dubbel geparkeerde auto's in de straten rond de Marshalllaan. Volgens hen komen er vooral mensen van buiten de wijk en buiten de stad op deze braderie af. "Als wijk verdienen wij niet aan deze braderie. Volgens sommigen zijn er vooral kraampjes van handelaren uit België en Frankrijk."
Als er brand is in een woning kan de brandweer er niet bij komen
bewoner Kanaleneiland Noord
De braderie aan de Marshalllaan bestaat, volgens de bewoners, uit meer dan 300 kraampjes. De organisator van de braderie Marbo Promotions erkent dat de parkeeroverlast elk jaar toeneemt, maar dat ze maatregelen nemen om dat te voorkomen. Veel meer kan de woordvoerder er niet over kwijt, want "het is druk" bij het bedrijf.
"De plannen van de organisator zijn getoetst door de gemeente", zegt een woordvoerder van Utrecht. Toch erkent de gemeente ook dat de parkeeroverlast groter was dan voorzien. "We zagen dat de bezoekers van dit evenement meer dan gemiddeld met de auto kwamen en in de directe omgeving wilden parkeren." Volgens de plannen van de organisatie was het de bedoeling dat bezoekers op afstand zouden parkeren, zoals in het transferium aan de rand van de stad.

Veiligheid van de bewoners

"De veiligheid is vooral in het geding", zegt Karim Enahachi, die al jarenlang vrijwilliger is in de wijk. Hij maakt zich grote zorgen over de dubbel geparkeerde auto's in de buurt op de dag van de braderie. "Als er onverwachts brand is in één van de woningen, dan kan de brandweer er niet bij komen door de auto's van de bezoekers."
De bewoners aan de Marshalllaan zeggen geen brief te hebben ontvangen over de braderie. "Twee weken van tevoren zijn er borden neergezet dat je je auto moet weghalen, maar veel mensen zijn daarvoor al met vakantie gegaan. Die auto's zijn weggesleept en dat kost je dan weer ruim 400 euro." Ze begrijpen niet dat de organisatie geen brief stuurt, zodat ze niet voor een verrassing komen te staan.
Het is nu voor velen genoeg geweest en daarom starten de Kanaleneilanders met het ophalen van handtekeningen. Die hopen ze aan de burgemeester te kunnen overhandigen. Daarnaast gaan ze bezwaar maken tegen de vergunning, die is afgegeven door de gemeente. En als dat niet werkt gaan ze alsnog "proberen de opbouw van de volgende braderie te frustreren".
De gemeente Utrecht is inmiddels op de hoogte van de bezwaren van de bewoners en zegt in gesprek te gaan met de organisatie van de braderie om ze te wijzen op de overlast die het heeft veroorzaakt.