Celstraf voor Vleutense vader die snoetenpoetsdoekje in mond van baby propte

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 50-jarige man uit Vleuten die vier jaar geleden een van zijn dochtertjes bijna liet stikken is veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter is bewezen dat hij een snoetenpoetsdoekje in haar mond propte. Van zijn celstraf is een half jaar voorwaardelijk.
Volgens de rechtbank is de man schuldig aan poging tot doodslag van de twee maanden oude baby. Het doekje kon er met een pincet worden uitgehaald, maar het kind moest vanwege verstikkingsverschijnselen met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.
Volgens de man propte het kind het doekje zelf naar binnen toen hij even niet oplette tijdens een spelletje kiekeboe. Maar volgens deskundigen kan zo’n jonge baby dat niet en hebben baby's bovendien een natuurlijke braakreflex als verstikking dreigt.
Bij de baby werd later ook hersenletsel vastgesteld, dat is mogelijk veroorzaakt door ritten in een fietskar. Daarvoor wordt de man niet verantwoordelijk gehouden door de rechtbank.
De baby en haar tweelingzusje hadden ook allebei botbreuken die toegebracht moeten zijn. Het OM verdacht de Vleutenaar en zijn vrouw daarom ook nog van mishandeling van hun baby’s. Maar volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat zij de verwondingen hebben veroorzaakt.