Tom Tol herstelde al drummend van zijn harttransplantatie bij UMC Utrecht

Tom drumt erop los op de ic-afdeling
Tom drumt erop los op de ic-afdeling © UMC Utrecht
Utrecht - Tom Tol (50) kreeg anderhalf jaar geleden een donorhart in het UMC Utrecht. Daarna begon een lang traject van herstel op de intensive care. Het ziekenhuis koos een opvallende manier om hem daarbij te helpen: hij kreeg een drumstel. Zijn ergotherapeut had in YouTube-filmpjes Tom zien drummen en besloot hier gebruik van te maken. Het UMC heeft zijn drumtherapie onlangs op Instagram gezet. Dit is zijn verhaal.
De Volendammer en oud-drummer van de coverband No Pictures Please kreeg jaren geleden hartproblemen. "Jarenlang heb ik lopen klooien. Langzaamaan ging het slechter en slechter. Op een gegeven moment kreeg ik een steunhart (een mechanische pomp die de functie van het hart ondersteunt en gedeeltelijk overneemt). Daarmee heb ik vier jaar gelopen. Ik stond op de wachtlijst voor een donorhart, dat ik uiteindelijk op kerstavond 2021 kreeg. Al met al was het een traject van zestien jaar. Mijn doel was om het leven zo lang mogelijk te rekken, mede voor mijn kinderen."
Tom lag ongeveer vijf maanden op de intensive care en daardoor nam zijn spierkracht sterk af. Het duurde zo lang omdat zich verschillende complicaties voordeden. De eerste twee à drie weken na de operatie sliep hij alleen maar. "Als je dan wakker wordt, kan je niets meer. Je ligt op de ic en je moet alles opnieuw leren: ademen, zitten, lopen. Je handen zijn zo stijf. Je moet oefenen, oefenen en oefenen."
Het ziekenhuis besloot zijn grote liefde drummen in te zetten. "Toen mijn ergotherapeut een filmpje van mij drummend op YouTube zag, kwam het idee om een drumstel in de kamer neer te zetten. Ik vond drummen altijd leuk en zag dat wel zitten. Dat heeft zij toen geregeld.. Het drummen ging in het begin heel moeizaam en het was natuurlijk ook niet echt een compleet drumstel. Ik zat tenslotte nog aan de beademing."
Volgens Tom had niemand in het ziekenhuis last van het geluid. "Ik lag alleen en naast mij waren de kamers leeg, dus ik kon een paar weken lang lekker mijn gang gaan. Bovendien was de kamer geluidsdicht. Het heeft me zeker goed geholpen en ook het personeel. Geweldige mensen zijn het. Als ik aan het drummen was, kwamen ze kijken en en legden het op filmpjes vast."
Tom deed thuis al zijn drums de deur ui toen zijn hartproblemen ernstiger werden en ging piano spelen. "In het ziekenhuis was het de eerste keer in twaalf jaar dat ik weer drumde. Een week nadat ik het ziekenhuis had verlaten, heb ik een nieuw drumstel gekocht. In een band zit ik nog niet, wel heb ik onlangs opgetreden door een paar nummers mee te doen bij een oud-bandlid van me. Op het moment gaat het naar omstandigheden goed met me. Ik ben er zeker op vooruit gegaan."