Fietsenstalling Jaarbeursplein is lek, wordt volgend jaar gerepareerd

© ANP
Utrecht - De fietsenstalling Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal heeft al geruime tijd last van lekkages. Bij regenachtig weer liggen de plassen er op de grond en de gemeente zegt dat hierdoor "een normaal en veilig gebruik steeds lastiger wordt". Inmiddels is het lek wel boven en wordt het volgend jaar gerepareerd.
De problemen kwamen al binnen een paar maanden na de opening van de stalling in 2014 aan het licht. Als gevolg van de lekkages zit er inmiddels roest op de stalen draagstructuur en komt ook het "functioneren van elektrische installaties in de stalling steeds meer in het geding". Vooralsnog levert dat nog geen acute problemen op voor de veiligheid, maar dat kan veranderen als er geen maatregelen worden genomen.

Water via de trap

Lange tijd was het alleen niet duidelijk waar het water vandaan kwam, maar onderzoek vorig jaar heeft aangetoond dat het via de natuurstenen trappen naar binnen sijpelt. De gemeente denkt dat onder meer het toevoegen van een waterdichte coating onder de trap de lekkages moet voorkomen.
De werkzaamheden, die volgend jaar moeten, worden gefaseerd uitgevoerd om de overlast voor fietsers en voetgangers zo beperkt mogelijk te houden. Eerst wordt een klein gedeelte van de trap aangepakt, om te kijken of het goed uitpakt. Daarna wordt ook de schade aan de staalconstructie hersteld.
De kosten voor het herstel zijn voor de gemeente. Uit juridisch onderzoek is gebleken dat deze niet verhaald kunnen worden op de aannemer.