Utrecht maakt werk van horeca en cultuur op braakliggende terreinen

In de Cartesiusdriehoek hebben veel ondernemers een plek gevonden, bijvoorbeeld bij De Nijverheid.
In de Cartesiusdriehoek hebben veel ondernemers een plek gevonden, bijvoorbeeld bij De Nijverheid. © RTV Utrecht
Utrecht - Op minstens één locatie per jaar moet in Utrecht een braakliggend terrein of leegstaand gebouw worden omgetoverd tot een levendige plek met (tijdelijke) horeca of cultuur. Dat plan is gisteravond door de gemeenteraad aangenomen.
Voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. Op dit moment mist een overzicht van geschikte leegstaande of braakliggende gemeentelijke locaties of die van particuliere en commerciële partijen. De indieners van de motie willen dat de gemeente geschikte locaties in kaart brengt en die vervolgens onder de aandacht brengt van ondernemers.
Dat moet leiden tot minstens één locatie per jaar met een "levendige verblijfsplek met ruimte voor (tijdelijke) horeca of een maatschappelijk-cultureel initiatief". Dat gebeurde eerder bijvoorbeeld met de Ping Pong Club in de Tweede Daalsebuurt en met Roost in het voorheen braakliggende Park Paardenveld. Voorwaarde voor zo'n locatie is wel dat rekening wordt gehouden met overlast voor omwonenden.
Dat Utrecht werk maakt van levendige wijken is belangrijk volgens de indieners. Daarmee kan het stadscentrum namelijk worden ontzien. Bovendien is het al een doel van de gemeente wijken levendiger te maken. Maar dat komt "momenteel nog niet echt goed van de grond".
Ergens in het tweede kwartaal van volgend jaar moet het stadsbestuur de gemeenteraad op de hoogte brengen van de voortgang van de plannen.