Stukken van de Domtoren vormen nieuw kunstwerk in Máximapark Utrecht

© Juri Hiensch
Utrecht - Ex Situ, In Situ. Van z’n plaats, op z’n plek. Dat is de naam van het kunstwerk dat burgemeester Sharon Dijksma vanmiddag heeft onthuld in Utrecht. Het kunstwerk in het Máximapark is gemaakt met brokstukken van de Dom, die vrij zijn gekomen bij de restauratie.
De plek is niet zomaar gekozen. Het kunstwerk past bij de zes bomen die er al stonden. De platanen verhuisden in 2013 van het Domplein naar het Máximapark. De bomen en het nieuwe kunstwerk moeten samen een ode zijn aan behoud van natuur, historie en materiaal. De ornamenten zijn vandaag geplaatst en de komende tijd wordt het kunstwerk langzaam uitgebouwd.
"Al mijn landschapskunstwerken zijn speciaal ontworpen en daardoor onlosmakelijk verbonden met hun plek", zegt kunstenaar De Kort. "Dat geldt zéker voor dit kunstwerk, het zit zelfs letterlijk in de titel. Op het moment dat ik een kunstwerk heb geïnstalleerd, begint het eigenlijk pas. Dan nemen de elementen: het weer, de seizoenen en de ‘tand des tijds’ het over en ontwikkelt het kunstwerk zich verder. Beheer en onderhoud is daarom altijd een cruciale factor.”

Stenen hergebruiken

Sinds 2017 staat de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grote renovatie. Volgens jaar is het project klaar. Zo'n 600 vierkante meter aan steen is dan vervangen. Dat materiaal zou eigenlijk worden verguisd, maar door het project 'Van Dom tot steengoed' is zoveel mogelijk restmateriaal hergebruikt.