Megaflat met uitkijkpunt in Leidsche Rijn stap dichterbij

© Gemeente Utrecht
Leidsche Rijn - Leidsche Rijn is een stap dichterbij de megaflat met uitkijkpunt nu het bestemmingsplan is vastgesteld. Ook heeft de gemeente plannen gemaakt voor woningbouw in Groenewoud en Papendorp. Wanneer de bouw gaat starten, is nog niet bekend.
In totaal komen drie torens, waarvan de hoogste 140 meter wordt. Dat is hoger dan de Domtoren. Dat punt gold jarenlang als magische grens voor hoogbouw, maar die wordt nu doorbroken. De toren krijgt ook een uitkijkpunt.
De andere twee torens worden lager dan eerder bedacht. Dat heeft te maken met de regels rond stikstof. Hierdoor komen er geen 1200 woningen, maar 1015.
Wethouder Eelco Eerenberg: “Samen met de ontwikkelaar doen we er alles aan om in deze onzekere tijd zo snel mogelijk te starten met de realisatie van deze torens. "Hij doelt bijvoorbeeld op de hoge bouwkosten, oplopende rente en terughoudendheid bij beleggers.

Levendige stadse buurt

Naast de megaflat wil de gemeente het kantorenpark Papendorp veranderen in een "levendige stadse buurt waar werken wordt gecombineerd met wonen en recreëren." Er worden nieuwe kantoren, bedrijven, horecavoorzieningen, minstens één hotel, winkels en een supermarkt gebouwd.
Parkeren kan in de 'Mobiliteitshub XL', waar zo'n 2000 autoparkeerplaatsen en 1700 fietsparkeerplaatsen komen. Bewoners en bezoekers van Groenewoud, Papendorp, Beurskwartier en Merwedekanaalzone kunnen hier hun auto kwijt, gebruikmaken van deelauto's en- fietsen of het openbaar vervoer.
In de autoluwe wijk Groenewoud, ook in Leidsche Rijn, moeten er nog eens 1500 tot 1650 woningen komen, een basisschool en kinderopvang, horeca en maatschappelijke voorzieningen, zoals een gezondheids- en of buurtcentrum.
De gemeente verwacht in de tweede helft van 2025 met de bouw van Papendorp en Groenewoud te kunnen starten. Maar eerst kunnen Utrechters en andere belangstellenden van 18 augustus tot en met 28 september laten weten wat ze van de plannen voor Groenewoud en Papendorp vinden. Op 31 augustus is er een informatieavond.