Barbecue en houtkachel in de ban voor schonere lucht? Niet iedereen enthousiast: ‘Ze zijn gek geworden’

© Pixabay
Utrecht - De meningen zijn verdeeld over een mogelijk stookverbod dat de gemeente Utrecht in wil voeren. De luchtkwaliteit in de stad is slecht en dus moeten er maatregelen worden genomen. Een vuurwerkverbod staat op die lijst met maatregelen die de gemeente overweegt, net als rookvrije terrassen. En ook: een verbod op het stoken van hout. Dat zou betekenen geen barbecue, geen houtkachel en geen vuurkorf om een avondje buiten zitten nog net iets te verlengen. En dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

'Gaat de Dom dan straks ook in bubbeltjesfolie?'

'Zijn ze helemaal van de pot gerukt?' Onder onze facebookpost van afgelopen woensdag stromen de reacties binnen op het nieuws over het stookverbod. Wie er een blik op werpt ziet voornamelijk negatieve uitingen. Angel Smeekes vindt het waanzin. "Moet nu echt alles verboden worden?", schrijft ze. "Die anderhalve keer dat ik naar een terras ga, steek ik toch echt mijn peukie op." Roy Brinkman vindt dat in de achtertuin barbecueën gewoon moet kunnen. Michael van Drie maakt zich zorgen over de Domtoren. "Gaan we dan straks als de Dom uit de steigers is, dat ding ook in bubbeltjesfolie draaien?"

Utrecht is nog ver verwijderd van de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2021, blijkt uit cijfers. Om aan de norm te voldoen moet op uitstoot van stikstofdioxide en fijnstof een halvering plaatsvinden.

De belangrijkste bronnen van luchtvervuiling binnen Utrecht zijn volgens de gemeente wegverkeer, houtstook, vuurwerk, roken, industrie en mobiele werktuigen, zoals bouwmachines. Luchtvervuiling van buiten de stad is vooral afkomstig van wegverkeer (Rijkswegen), industrie, landbouw en binnenvaart. Welke maatregelen het meest effectief zijn om deze bronnen aan te pakken, wordt nu onderzocht.

Veel mensen vinden het betutteling en zeggen dat de gemeente zich niet met hen moet bemoeien. Volgens sommigen is het juist de schuld van de overheid dat er überhaupt meer hout wordt gestookt. Omdat de gasprijzen flink stegen, kochten veel mensen een houtkachel om de boel warm te houden. Nu ineens een stookverbod invoeren is dan ook een "idiote maatregel", vindt een lezer.

'Meteen voor!'

"Het mag van mij best wat schoner", vindt lezer Sylvia Kuipers. "Wat meer rookvrije terrassen en een verbod op roken in pretparken en speeltuinen. Zijn we in Nederland echt zo bang voor gezonde veranderingen?" Ze krijgt bijval van een andere lezer. "Rookvrije campings zijn er ook al, stap voor stap richting die rookvrije generatie."
Voor anderen is het stookverbod een fijne maatregel omdat ze last hebben van de rook. Lezer Maurits Groenenberg vraagt de tegenstanders om even goed na te denken. "Logisch toch dat andere mensen last hebben van jouw vuurwerk en barbecue?"
Een man op straat denkt even na over het stookverbod. "Ik heb altijd een open haard gehad en met plezier gestookt. Maar ik kan me voorstellen dat mensen er last van hebben." Zijn vrouw moet echter niets van een verbod weten. "Al die verboden, ik word er gek van."

Geen verbod, wat dan wel?

Tips hebben de mensen op straat ook. Een jongeman wil graag dat de gemeente kijkt naar het openbaar vervoer en welke aanpassingen daar nog gedaan kunnen worden. Op Facebook begint een man ook over het ov. "Als de stadsbussen en vuilniswagens elektrisch gaan rijden kan iedereen genieten van een barbecue of vuurkorf."
Het advies van een tiener op straat? "Ja, barbecueën kan, maar misschien gewoon ietsje minder vaak?"