SSH stelt vernieuwing studentencomplex IBB met zeker 5 jaar uit: 'Wij vinden het jammer'

Studentenhuizen op de Ina Boudier-Bakkerlaan.
Studentenhuizen op de Ina Boudier-Bakkerlaan. © RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - De studentenhuisvester SSH stelt de vernieuwing van het grote studentencomplex op de Ina Boudier Bakkerlaan (IBB) in Utrecht met minstens vijf jaar uit. De gemeente Utrecht vindt het besluit jammer, omdat de stad een flink tekort aan studentenwoningen heeft en er meer studentenkamers in de IBB zouden komen.
Het plan was eerder dat de herontwikkeling van het grootste SSH-complex in 2025 af zou zijn. Het zal nu zeker tot 2030 duren voordat het complex waarin zo'n 1300 studenten wonen is vernieuwd. De SSH nam het besluit onder meer omdat de kosten voor zo'n bouwproject op dit moment hoog zijn. De studentenhuisvester is bang dat dat ten koste gaat van de betaalbaarheid van de nu goedkope kamers, waar veel vraag naar is.
Volgens SSH maakt de herontwikkeling van het omliggende Rubenskwartier het aanpakken van het complex nog ingewikkelder. Daar legt de gemeente bijvoorbeeld meer groen aan en wordt het riool aangepast.
"Het besluit kwam voor ons onverwacht omdat zij eerder juist aandrongen op het maken van tempo", reageert de gemeente. Utrecht gaat onderzoeken wat de beslissing van de SSH betekent voor de ontwikkeling van de stad.
SSH gaat bekijken hoe de kamers langer verhuurd kunnen worden. Na 2030, wanneer het kameraanbod is vernieuwd en uitgebreid, moeten de woonlasten laag blijven.