Kunstwerken rondom Utrechtse lindebomen: 'Ik wil iets maken waardoor mensen elkaar ontmoeten'

Voetafdrukken rondom een verbindingsboom
Voetafdrukken rondom een verbindingsboom © Annabel Schouten
Utrecht - Even je voet in een bak beton drukken en dan ben je voor eeuwig verbonden met mensen uit je buurt. Rondom een lindeboom in het Transwijkplantsoen in Utrecht legt kunstenaar Annabel Schouten samen met bewoners uit de wijk een ring van betonnen bakken met een voetafdruk. De boom is een van de verbindingsbomen die in heel Utrecht geplant zijn ter ere van de 900ste verjaardag van de stad. Lindebomen zijn al eeuwen een symbool van verbinding, liefde en bescherming.
Voor eeuwig verbonden met mensen uit je buurt
Inmiddels staan er 9 verbindingsbomen en er komt er in ieder geval nog eentje bij. En om al die bomen maakt Annabel het kunstwerk: "Elk jaar groeit het kunstwerk met een ring, eigenlijk als een soort jaarringen. Net zoals de boom zelf. En het kunstwerk groeit een aantal jaren mee en zo groeit ook de verbinding in de buurt. Doordat mensen nu bij elkaar komen leren mensen elkaar kennen en ligt hun voet naast die van iemand die ze van te voren niet kenden. Zo ben je met elkaar in contact gekomen door de verbindingsboom."
Voetafdrukken maken
Voetafdrukken maken © RTV Utrecht
Het idee van de jaarringen komt voort uit een project dat Annabel deed tijdens haar opleiding. Toen liet ze mensen rondjes lopen op het gras, zodat cirkels van verschillende groottes ontstonden. "Toen vond ik het zo leuk om te merken dat mensen die daar wandelden mee kwamen lopen en elke dag terugkwamen om de cirkels te onderhouden. Toen dacht ik, ik ga meer kunst maken die mensen de gelegenheid geeft om samen te komen. Hoe vet is het als je in de buurt waar je woont herenigd wordt bij een boom."

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.