Restaurant ZiZo van Reinaerde kan geen extra geld krijgen van de gemeente Utrecht

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Utrecht - Utrecht ziet "geen mogelijkheid" om projecten van zorgorganisatie Reinaerde financieel te ondersteunen. Dat laat het bestuur van de stad vandaag weten. Onlangs werd bekend dat het project ZiZo op de Oudegracht in de binnenstad met sluiting wordt bedreigd, omdat het niet meer kostendekkend zou zijn.
Zorgorganisatie Reinaerde moet waarschijnlijk meerdere dagbestedingsplekken sluiten of fuseren. Dat werd onlangs bekend. Volgens de organisatie maken er te weinig mensen gebruik van, waardoor elf van de zeventien locaties niet langer rendabel zijn. Reinaerde biedt verschillende vormen van dagbesteding. Restaurant ZiZo op de Oudegracht is er daar één van.
Verschillende politieke partijen hebben na dit nieuws om uitleg gevraagd aan de wethouder en die antwoordt: "Het is belangrijk dat de zorgaanbieders die vanuit de Wmo een contract hebben een financieel gezonde bedrijfsvoering hebben." Dat is ook het probleem nu voor Reinaerde. Een project als ZiZo bijvoorbeeld is niet meer kostendekkend. De zorginstelling krijgt geld van de overheid per cliënt en als het aantal cliënten afneemt, dan nemen ook de inkomsten af.
De zorgorganisatie is op zoek naar oplossingen. Sommige projecten gaan fuseren, andere houden op te bestaan. Voor elke client zegt Reinaerde te zoeken naar een passend aanbod. Dat kan voor de één een baantje zijn bij een bedrijf en voor de ander een vorm van dagbesteding.
De gemeente Utrecht blijft in gesprek met Reinaerde om er zeker van te zijn dat de huidige mensen die via de gemeente bij de zorgorganisatie zitten, goede zorg blijven krijgen. Maar extra geld uittrekken voor restaurant ZiZo zit er niet in. "We zien geen mogelijkheden om dit soort initiatieven buiten de bestaande inkoop- en subsidieafspraken om te ondersteunen."