Utrechter weet niet waarom hij vriendin doodstak: ‘Ze heeft veel voor mij gedaan’

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - "Ik kan het nog steeds niet plaatsen. Ik ga niets negatiefs over haar zeggen. Zij heeft heel veel goed voor mij gedaan en daarom doet het mij pijn." Het zijn de woorden van de 44-jarige J.G. die begin dit jaar zijn 52-jarige vriendin met meerdere messteken om het leven bracht in haar flat aan de Mexicodreef in Utrecht. Waarom de man dit deed, blijft nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie legt de man moord dan wel doodslag ten laste.
Om meer inzicht te krijgen in zijn persoonlijkheid zal hij ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Daarnaast moeten gesprekken met mensen uit zijn nabije omgeving meer duidelijkheid geven over zijn persoon en de achtergrond van zijn daad.
Wat zich in de nacht van dinsdag 24 januari precies heeft heeft afgespeeld in het appartement van de vrouw in Overvecht, bleef vandaag tijdens een tussenzitting in de Utrechtse rechtbank onbesproken. De rechtbank denkt de zaak pas begin volgend jaar af te kunnen handelen. Dan zullen alle details uit het onderzoek met de verdachte worden besproken en komt de officier van justitie met een strafeis.
Ik ga niet hier komen zitten om leugens te maken en haar zwart te bekladden
Verdachte over slachtoffer

Volle zaal

De rechtszaal zat vanochtend vol met nabestaanden van het slachtoffer, onder wie haar kinderen. Zij werden bijgestaan door iemand van Slachtofferhulp. De korte, emotionele zitting werd ook bijgewoond door familieleden van de verdachte. Uit de gevulde zaal blijkt volgens advocaat Gerald Roethof dat de zaak de mensen bezighoudt. "De aanwezigen kennen hem en willen weten hoe dit zo kon lopen", betoogde de advocaat. "Ik dacht dat het erg goed ging tussen J. en mijn moeder, ik zag ze nooit ruzie maken", zou een van haar zonen volgens hem hebben verklaard.
Roethof vindt dat voor de afhandeling van de zaak duidelijk moet worden wie zijn cliënt is en wat zijn achtergronden zijn. Daarbij speelt "het culturele aspect" volgens de advocaat een grote rol. J.G. zou na het ombrengen van zijn partner meerdere uitlatingen hebben gedaan die "tot nu niet goed te duiden zijn". Gesprekken die hij vanuit de gevangenis voerde met drie familieleden in Suriname zijn opgenomen. Op verzoek van de verdediging zullen deze mensen als getuige worden gehoord. Ook zal worden gesproken met de moeder en ex-vrouw van de verdachte.

Laatste woord

"Ik ga niet hier komen zitten om leugens te maken en haar zwart te bekladden. Ik kan het nog steeds niet plaatsen, had geen enkele reden. Ik werk eerlijk en open aan alle onderzoeken mee. Ga niets negatiefs over haar zeggen. Zij heeft heel veel goed voor mij gedaan en daarom doet het mij pijn", zei J.G. in gebrekkig Nederlands toen hij van de rechtbank het laatste woord kreeg. Die woorden werden een zoon van het slachtoffer zichtbaar te veel. De jongen liep snel de rechtszaal uit.
Vooral door het persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum gaat het lang duren voor de zaak tegen J.G. inhoudelijk kan worden behandeld. Volgens het OM is de wachttijd voor opname op dit moment nog ongeveer drie maanden. Na een observatie van zes weken moeten de psycholoog en psychiater hun conclusies over de verdachte nog uitwerken. Daarna moet de reclassering een advies opstellen over een straf en eventuele behandeling van de verdachte. De komende zittingen in de zaak zullen daarom opnieuw 'pro forma' zijn. De volgende zitting staat gepland op 20 september.

Een pro-formazitting is nodig als het nog te vroeg is om een rechtszaak inhoudelijk te behandelen. Het kan zijn dat het vooronderzoek nog niet is afgerond of het strafdossier om een andere reden nog niet compleet is. Zolang een verdachte in voorarrest zit, moet die voorlopige hechtenis iedere drie maanden door de rechtbank worden verlengd, anders moet de verdachte vrij komen. Tijdens een 'pro forma' draagt de officier van justitie de verdenkingen voor en wordt de stand van het onderzoek doorgenomen. De strafzaak wordt nog niet inhoudelijk besproken. Wel komt de voorlopige hechtenis van de verdachte aan de orde en kan de verdediging onderzoekswensen indienen en toelichten. De verdachte krijgt van de rechtbank de gelegenheid om zelf ook iets te zeggen over zijn zaak en zijn persoonlijke omstandigheden.