Code geel voorbij in Utrecht, onduidelijk wanneer treinen weer rijden

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht/Utrecht - Een groot deel van de dag gold vandaag code geel in Utrecht vanwege zomerstorm Poly. Vanaf de ochtenduren kleurde Utrecht 'geel' en dat was niet voor niks want de storm liet ook hier zijn sporen achter. De brandweer rukte zo'n 25 keer uit. Het treinverkeer lag 's avonds rond 18.00 uur nog steeds grotendeels plat. Het spoor wordt toen nog door ProRail geïnspecteerd. Rond 17.00 uur gaf het KNMI wel weer voor het hele land code groen af.

De storm in het kort:
- Het is de zwaarste zomerstorm ooit gemeten
- Code groen is voor het hele land afgegeven vanaf 17.00
- Code geel gold tot 13.00 uur in Utrecht
- In onder andere Bunschoten waaiden meerdere bomen om, waarvan eentje op een bestelbus landde
- Staatsbosbeheer adviseert om voorlopig weg te blijven uit bossen die stormschade hebben opgelopen
- ProRail inspecteerde in samenwerking met NS met zogeheten schouwtreinen het spoor

Situatie treinverkeer

De NS en ProRail besloten eerder vandaag het treinverkeer in een groot deel van het land te schrappen. ProRail en NS hielden er toen al rekening mee dat de hinder op het spoor nog de rest van de dag zou duren.
"Gezien de enorme windkracht en de omvang van het stormgebied verwachten we dat het veel tijd kost om omgevallen bomen te verwijderen en sporen en bovenleiding te herstellen", meldde ProRail. Op Utrecht Centraal strandden vanochtend meerdere reizigers.
Treinreizigers gestrand door storm Poly
Iets na 17.00 uur ging de regionale Valleilijn van Connexxion tussen Amersfoort en Ede-Wageningen weer rijden.

Schouwen en repareren

De NS ging vanaf de middag met zogeheten schouwtreinen over de afgesloten sporen rijden om de staat ervan te inspecteren. Dat gebeurde op lage snelheid en met lege wagons. Na het 'schouwen' kunnen aannemers op getroffen plekken starten met opruimen en herstel.
"Het is nog niet te zeggen wanneer dat gebeurd is", legde een woordvoerder van ProRail uit. "Het is afhankelijk van wat we op het spoor tegenkomen hoe lang dat schouwen duurt. Als we bijvoorbeeld van Amersfoort naar Amsterdam niks op het spoor vinden dan is het schouwen snel klaar en kan het treinverkeer op termijn weer opgestart worden." Reizigers worden voorlopig nog geadviseerd alternatief vervoer te zoeken.
Een omgevallen boom op de N212 bij Wilnis
Een omgevallen boom op de N212 bij Wilnis © PetersHotnews.nl

Veel omgevallen bomen

Van de 25 storm-meldingen die de Veiligheidsregio Utrecht vandaag kreeg, werden dertien vrij snel verholpen. Dat laat een woordvoerder weten. "Het zijn veelal kleine dingetjes, zoals een omgevallen boom. Het valt voorlopig dus mee." Wel ondervond ook onze regio stormhinder. Zo lag op de N212 bij Wilnis een grote boom overdwars op de weg. In Bunschoten viel een boom op een bestelbusje.
Poly laat ook sporen na in het groen. Zeker in bossen die stormschade op hebben gelopen, kunnen recreanten voorlopig beter wegblijven. Dat adviseert Staatsbosbeheer. Er kunnen nog veel losse takken hangen in de bomen en dat kan gevaarlijk zijn. De natuurbeheerder gaat de komende tijd met grote machines aan het werk om de stormschade op te ruimen.

Aangepaste openingstijden

Verschillende Utrechtse toeristische attracties besloten vandaag door Poly de deuren te sluiten. De Piramide van Austerlitz ging dicht, net als Bospad De Vuursche in Baarn. DierenPark Amersfoort was ook gesloten, maar ging om 12.00 uur weer open. Bij Kanoverhuur Utrecht gingen om 13.00 uur de trossen weer los.
In onder andere Noord-Holland was lange tijd code rood, het zwaarste weeralarm, van kracht. "Omdat ze daar meer problemen ervaren, springen we daar vandaag bij", aldus de VRU.
Buienradar eerder vandaag
Buienradar eerder vandaag © Buienradar

Recordwind

Het KNMI geeft kleurcodes voor een hele provincie. Windstoten kunnen in code rood-gebieden een snelheid van 120 kilometer per uur, en plaatselijk zelfs meer, halen. Zo werd in IJmuiden vandaag 146 kilometer per uur gemeten, en dat maakt Poly de zwaarste zomerstorm ooit.
Het weerinstituut waarschuwt voor een situatie die voor zoveel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. "Noord-Holland is groot, dus als we het rood maken, is er kans dat de helft van de provincie achteraf zegt dat het wel meeviel. In de toekomst willen we dit soort waarschuwingen lokaler kunnen afgeven”, aldus een KNMI-woordvoerder.

PostNL heeft inmiddels laten weten in Noord-Holland, Flevoland en Friesland vandaag geen post te bezorgen. In Noord-Holland gold de maatregel tot 13.00 uur, in Flevoland tot 14.00 uur en in Friesland tot 15.00 uur. De bezorgtijden worden daarnaast verruimd tot 21.00 uur. Ook flitsbezorger Getir was enige tijd niet actief in 'rode' provincies.

Noodmelding

Ook werd vanochtend door de overheid een NL-Alert verstuurd. Verschillende mobiele gebruikers kregen, in zowel Nederlands als Engels, de melding dat er sprake is van extreme weersomstandigheden in Noord-Holland en dat er alleen 112 gebeld moet worden bij acuut gevaar.
De storm zou vooral vanochtend en in het begin van de middag voor problemen zorgen. Ook Schiphol nam daarom voorzorgsmaatregelen. Ruim 400 vluchten zijn daar geschrapt.
Verder vroeg Rijkswaterstaat weggebruikers in oranje provincies hun reis zoveel mogelijk uit te stellen. "Wees extra alert als je de weg op gaat en houdt rekening met andere rij-omstandigheden. Bijvoorbeeld bij inhalen." Voor aanhangers, vrachtwagens zonder lading, caravans en motorrijders is er bovendien extra risico. Weggebruikers in de 'gele' gebieden worden geadviseerd extra alert te zijn en goed uit te kijken.
Europees Ruimteagentschap ESA uitte vandaag haar bezorgdheid op Twitter aan Nederland.