NS kan vraag naar ov-fietsen niet aan: in Utrecht zijn ze vaak allemaal op

© ANP
Utrecht - Bij treinstations is steeds vaker geen ov-fiets te vinden. Verspreid over driehonderd locaties zijn er 21.500 blauw-gele huurfietsen, maar die zijn zó populair dat reizigers nogal eens misgrijpen. Dat erkent de NS tegenover het Nederlands Dagblad. Zo zijn bijvoorbeeld op Utrecht Centraal bijna elke dinsdag- en donderdagochtend alle fietsen weg.
Ook de Fietsersbond herkent het tekort. Het speelt in elk geval in de vier grote steden, zegt Wim Bot van de bond. "Ik zag gisteren op social media een foto voorbijkomen van de grote fietsenstalling in Amsterdam-Centraal, die helemaal leeg was. Alle achthonderd fietsen waren weg."
Een steekproef leert dat het probleem in meer steden speelt en niet alleen tijdens de ochtendspits. Zo waren op dinsdag om 13.30 uur maar zes van de 330 fietsen beschikbaar bij station Zwolle en maar zeven van de 419 op station Nijmegen.

Verhuurrecord

Dat ov-fietsen steeds populairder zijn, blijkt wel uit het feit dat begin juni een verhuurrecord was. Nog nooit werden zo veel fietsen uitgeleend als in de eerste week van die maand. Het aantal ritten lag in die week 7 procent hoger dan in de week ervoor, en 15 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar.
Wie zeker wil zijn van een ov-fiets, kan vooraf de beschikbaarheid checken op ovfietsbeschikbaar.nl.