NS breidt dienstregeling volgend jaar uit

© RTV Utrecht
Utrecht - De NS gaat de dienstregeling volgend jaar uitbreiden. Vanaf 2024 zullen er in totaal 1800 extra treinen per week rijden, staat in een adviesaanvraag van de NS aan regionale overheden en reizigersorganisaties.
Zo zullen er in 2024 tussen de grote steden dagelijks vier intercity's per uur rijden in plaats van twee. Ook rijdt de Intercity Direct weer drie keer per uur tussen Breda en Amsterdam over de hogesnelheidslijn. Daarnaast zullen er meer sprinters rijden. Dat gebeurt onder meer tussen Rotterdam en Dordrecht en Arnhem en Nijmegen. Tijdens daluren rijden de sprinters minder op de trajecten Amsterdam Centraal - Almere Oostvaarders, Utrecht Centraal - Woerden, Utrecht Centraal - Hoofddorp en Leiden Centraal en Hoofddorp.
De treinreis naar de Duitse hoofdstad Berlijn wordt dertig minuten korter, onder meer omdat de trein niet meer in Almelo stopt en er andere treinen worden ingezet op dat traject.
Volgens de NS is de uitbreiding nodig omdat het reisgedrag van mensen na corona is veranderd. "Na corona is het reisgedrag blijvend veranderd en zien we op sommige momenten minder reizigers in de trein, zoals op vrijdag", melden de Nederlandse Spoorwegen op hun website. "In daluren en in het weekend tikt het reizigersaantal juist al niveaus aan van voor corona. Dinsdagen en donderdagen zijn typische forensendagen geworden. Dat alles vraagt om een andere dienstregeling dan voorheen", aldus de NS.