Extra toezicht na reeks overvallen in Máximapark Utrecht: ‘Gelukkig heb ik de honden altijd bij me’

Utrecht - Extra toezicht van boa's, agenten in burgerkleding en raadsvragen in de gemeenteraad: het nieuws van gisteren dat er vijf weekenden op rij een beroving was in het Máximapark in Leidsche Rijn is in Utrecht niet onopgemerkt voorbij gegaan. Een rondvraag onder voorbijgangers wijst op een park met twee gezichten: leuk en veilig om tijd in door te brengen als het licht is, maar minder charmant in het donker.
Bezoekers van het park zijn geschrokken van de reeks berovingen. "Heel heftig dat zoiets gebeurt", vertelt een wandelaar. "Ik wandel hier 's avonds graag over het Uiltjespad." Net als andere bezoekers komt ze graag in het park, maar wandelen doet ze 's avonds nooit in haar eentje. "Daar is het hier toch echt te donker voor."
Extra toezicht
De afgelopen vijf weekenden op rij werd er 's nachts iemand in het Máximapark van zijn eigendommen beroofd. De politie wil verder niet al teveel over de zaak zeggen. Zo wil een woordvoerder "in het kader van het onderzoek" niet onthullen op welke dagen de overvallen plaatsvonden. Wel wil de politie kwijt dat de overvallers vooral toesloegen aan de randen van het park op het fietspad dat Het Lint heet en dat de berovingen na middernacht gebeurden.
De politie kijkt nog of het gaat om losstaande incidenten, of dat er sprake is van een serie georganiseerde overvallen. In de tussentijd meldt de politie aan RTV Utrecht dat er extra agenten aanwezig zijn in het park, zowel in uniform als onopvallend in burgerkleding.
Raadsvragen
In de gemeenteraad hebben D66 en VVD raadsvragen gesteld over de situatie. Zij wijzen ook naar een ander incident in Park Oog in Al dit weekend waar twee meisjes en een jongen werden bedreigd met een mes en bestolen van telefoons en tassen. De daders daar waren drie jongemannen. De VVD en D66 roepen de gemeente op om extra aandacht te besteden aan de veiligheid in het Utrechtse groen. "Is het college actief bezig met het vergroten van de veiligheid in de Utrechtse parken, zodat iedereen zich hier veilig kan voelen?"
Onze boa’s nemen het Máximapark extra mee in hun rondes en we zijn extra alert.
Wat betreft het Máximapark lijkt de gemeente die vraag instemmend te beantwoorden door meer toezichthouders in te zetten. "Onze boa’s nemen het Máximapark extra mee in hun rondes en we zijn extra alert", meldt een woordvoerder van burgemeester Sharon Dijksma, die verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid. Het park 's avonds sluiten, vindt de gemeente op dit moment "niet proportioneel". Cameratoezicht zou geen optie zijn omdat het park te groot is.
Geliefd park, maar niet 's nachts
Het Máximapark is een van de grootste parken van het land. Het bevat meer dan 300 hectare aan groen en heeft een oppervlakte vergelijkbaar met de binnenstad van Utrecht. Om het park ligt een fietspad van 8 kilometer lang: Het Lint. Veel van de fietspaden in het park zijn niet verlicht: genoeg ruimte en gelegenheid dus om onbespied iemand te overvallen.
Een rondvraag in Leidsche Rijn bij mensen over wat ze van het stuk groen vinden, levert het beeld op van een geliefd park om te sporten, lunchen of recreëren, dat 's avonds verandert in een donkere plek waar groepjes jongeren rondhangen die soms rottigheid uithalen.
Een bewoner die vaak rond middernacht nog een rondje met haar twee hondjes maakt, zegt dat er rond die tijd regelmatig nog mensen in het park zijn. "Er zitten vaak jongeren op bankjes en er zijn een paar vaste gezichten die rond die tijd ook nog buiten zijn." Ze blijft zelf daarom altijd op het fietspad Het Lint, op een stuk waar de huizen in de buurt zijn. Dat doet ze al ruim tien jaar. "Echt verdachte types heb ik in die tijd nog niet gezien. Maar je bent er toch altijd wel een beetje mee bezig. Gelukkig heb ik de honden altijd bij me."
Ik blijf aan de randen van het park en het liefst op de verlichte stukken.
Maar naast recreatie is het park door haar grootte voor veel mensen ook de meest logische fietsroute. Een paar van die routes zijn verlicht, maar op het grootste deel staan geen lantaarnpalen. “En dan is het hier echt heel donker”, zegt een vrouw die samen met twee vriendinnen picknickt in de vlindertuin. "Ik blijf daarom ook aan de randen van het park en het liefst op de verlichte stukken. Eén keer ben ik ' s nachts een écht donker pad op gefietst maar dat voelde toch niet goed. Toen ben ik toch maar omgedraaid."
De vriendinnen vinden het nieuws zorgwekkend, en hoewel de andere twee niet in het donker door het park fietsen, heeft een van hen een dochter die dat wel doet. "Dat maakt de situatie toch wel extra verontrustend. Ze komt hier langs op de terugweg van haar sportvereniging, dus dan is het vaak al donker. Ik hoop dat ze voortaan een stukje om gaat fietsen."
Wijkbewoonster Monique Kremers kent die verhalen ook. "Ik spreek wel eens wat moeders en dan hoor je dat die hun kinderen instructies geven om niet alleen te fietsen vanaf de sportclubs. Of dat ze opgehaald worden. Of dat ze met een groep moeten fietsen. Alles om maar niet alleen door het park te hoeven."
Ik spreek wel eens wat moeders en dan hoor je dat die hun kinderen instructies geven om niet alleen te fietsen vanaf de sportclubs.
Ze spreekt van een fijn park ("We gaan er regelmatig in de zomer heen om te skeeleren of op het terras te zitten.") maar hoorde ook andere verhalen. "Ik heb niet specifiek iets over deze overvallen gehoord. Maar eerder wel over een jongen die beroofd en in elkaar geslagen is. Het schijnt dat er daar in de avonduren best wat hangjongeren rondhangen die mensen lastigvallen en dan is het niet veilig."
Kremers woont al vijftien jaar in de wijk en bracht er twee dochters groot. Zelf heeft ze niet zo'n last van de situatie ("Ik ben niet zo bang uitgevallen maar vooral: wat heb ik er 's avonds te zoeken?") Haar volwassen dochters wel. "Zij gaan er 's avonds niet alleen doorheen. Dan gaan ze omrijden."
Maar niet iedereen kán omfietsen: de medewerkers van restaurant Anafora middenin het park moeten toch op een manier naar huis. Zij zijn geschrokken van de reeks overvallen, ook omdat ze regelmatig na middernacht naar huis vertrekken. "Vaak fietsen we het eerste stuk toch maar met zijn tweeën. Voor de zekerheid."
Wijk-boa Máximapark
Het park had eerder ook al te maken met vandalisme. Sinds februari vorig jaar is er een wijk-boa aangesteld die extra aandacht moet besteden aan het Máximapark. Dat gebeurde nadat een paar schaaktafels onherstelbaar waren beschadigd. Die kostten toen 2100 euro om te vervangen.
In juni 2022 gaf burgemeester Sharon Dijksma in een raadsvergadering aan dat het de wijk-boa was gelukt om met jongeren in gesprek te raken. "De eerste bevindingen zijn dat deze wijk-boa goed in staat is om contact te leggen met de aanwezige jongeren, ze beter herkent, en gezien wordt." Wel gaf Dijksma toen aan dat het nog te vroeg was om te oordelen of de boa het vandalisme echt ging terugdringen.
Er zijn wel vaker incidenten van vandalisme in het park. Eind november van 2021 haalde schaapsherder Jos Woning daarom zijn schapen er weg. Die stonden daar om te grazen van september tot december maar vandalen maakten te vaak de hekken kapot die de schapen op één plek moesten houden. "Elke vrijdag- en zaterdagavond word ik gebeld", zei de herder toen. "Dan lopen de schapen weer door het hele Máximapark omdat de hekken of netten vernield zijn." Hij besloot daarom de schapen weg te halen.