Drukte bij tankstations vanwege naderende accijnsverhoging: 'Het kan nu nog hè'

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is vandaag dringen bij de tankstations. Ook in de provincie Utrecht. Dit komt doordat in heel Nederland de brandstofprijzen vanaf morgen zeer waarschijnlijk aanzienlijk stijgen. “Het kan nu nog hè" en "vandaag is het nog lekker goedkoop”, zijn veelgehoorde reacties bij de pomp van een tankstation aan de Biltse Rading in Utrecht.
Het is morgen 1 juli en dat betekent dat de accijns op benzine, diesel en LPG wordt verhoogd. Het accijnstarief voor een liter benzine stijgt met veertien eurocent (vanaf morgen 79 cent), terwijl het tarief van een liter diesel met tien cent stijgt (vanaf morgen 52 cent). Daar komt nog 21 procent BTW bovenop. Omdat de pomphouder ook nog wat wil verdienen, kan een liter benzine vanaf morgen best weer eens meer dan twee euro kosten. Voor een volle tank met 40 liter benzine moet morgen ongeveer zeven euro meer betaald worden. Een volle tank met diesel kost bijna 5 euro meer.
Vanwege de hoge energieprijzen na de oorlog in Oekraïne voerde het kabinet april vorig jaar accijnsverlagingen door. Die worden nu dus deels teruggedraaid. In de tweede helft van dit jaar zullen de tarieven nog verder omhooggaan. Nederland loopt hierdoor qua brandstofprijzen niet meer in de pas met andere Europese landen. De verwachting is dat, met name aan de landsgrenzen, het 'tanktoerisme' weer toe zal nemen. In Duitsland en België is de brandstof na morgen naar verwachting weer een stuk goedkoper.
Het loont voor autorijders vandaag dus nog wel om in Nederland de tank te vullen. Ook als-ie nog niet helemaal leeg was of er op de korte termijn geen lange rit op de agenda staat. “Het was nog niet echt nodig, maar het scheelt behoorlijk", zegt een bestuurder die in Utrecht de tank aan het volgieten is.