Visdeurbel dit jaar populairder dan ooit, vooral in het buitenland

Utrecht - Op de visdeurbel bij de Utrechtse Weerdsluis is ook dit jaar weer massaal gedrukt. Belangstellenden belden ruim 105.000 keer aan om de wachtende vissen door de sluis te helpen. De website werd zelfs 8,2 miljoen keer bezocht, vooral door mensen uit Duitsland en de Verenigde Staten. Het aantal unieke bezoekers lag op ruim 1 miljoen. Vandaag is de camera uitgezet, omdat het migratieseizoen van de vissen voorbij is. De bel was sinds 6 maart open. Volgend jaar gaan de camera's op 1 maart weer aan.
De visdeurbel is in 2021 voor het eerst gelanceerd. Via een liveverbinding met een onderwatercamera kunnen mensen van over de hele wereld meekijken naar wat er voor de sluis zwemt. Zoals vissen die op doortocht zijn, maar vanwege de dichte sluis niet verder kunnen. Ziet iemand zo'n vis op de camera? Dan kan die aanbellen en krijgt de sluiswachter een seintje zodat die de sluis open kan doen. Dat moet de vissen helpen bij hun migratie door de stad waarna ze zich ergens anders kunnen blijven voortplanten.
Fisch-Türklingel
De deurbel kreeg dit jaar vooral veel bezoekers uit het buitenland. Onder andere onder de namen Fish Doorbell en Fisch-Türklingel was er grote digitale aandacht voor het Utrechtse project. De meeste unieke bezoekers kwamen uit Duitsland (464.000) en de Verenigde Staten (137.000). In Nederland waren er 131.000 gebruikers. Ook kwamen veel bezoekers uit Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Canada. De internationale aandacht kwam ook onder meer dankzij de Amerikaanse TikTok-ster Thunder Keck die een video over de visdeurbel plaatste.
Volgens wethouder Linda Voortman was de visdeurbel al niet meer weg te denken uit Utrecht en is de bel nu ook internationaal populair. "Dat laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om kennis over de natuur onder water en in de stad te vergroten. Het is geweldig dat zoveel mensen hier enthousiast van worden. Het is belangrijk dat dieren zich vrij door Utrecht kunnen bewegen. En een goede en groene omgeving draagt ook bij aan een fijne en gezonde woonomgeving voor de mensen."
Paling en meerval
Via visdeurbel.nl kon je dit jaar voor het eerst ook live volgen hoeveel vissoorten de sluis passeerden. De baars en brasem kwamen het meest voorbij. Maar ook meer bijzondere soorten als de paling en de meerval wachtten voor de sluisdeur.
Dit jaar was ook een stuk van de Domtoren geplaatst in het water voor de viscamera. "Het was enorm mooi om te zien welk positief effect die ene Domsteen had onder water. Het trok zoveel vissen en andere dieren aan. Zo vergroten we echt het leefgebied van vissen in onze wateren door meer reliëf en structuur onder water aan te brengen. Hoe meer uitsteeksels en waterplanten in het water, hoe meer schuil- en voedselplekken voor vissen", zegt Voortman.