'Hij staat in het zicht, is lelijk en maakt kruising gevaarlijk', Utrechtse buurt boos over glasvezelhuisje

Utrecht - Bewoners rond het Zwartewater in Utrecht zijn des duivels vanwege de aanleg van een zogenoemd verdeelhuisje voor het glasvezelnetwerk. De bewoners zijn kwaad over de plek waar het huisje staat. Ze zijn ook boos over de manier waarop Netwerkbeheerder Open Dutch Fiber (ODF) en de gemeente de buurt geïnformeerd hebben. Het ding staat midden in de straat op de historische loop van het gedempte deel van het Zwarte Water.
Meerdere bedrijven zijn bezig met de aanleg van een modern netwerk voor dataverkeer. Dit glasvezelnet is beter en sneller dan het oude koperen netwerk van KPN. Zowel ODF als KPN leggen allebei een nieuw netwerk aan. Daarvoor worden leidingen in alle straten van de stad gelegd. Op verschillende plekken in de stad verrijzen zogenoemde verdeelstations. Daarin komen de individuele kabels samen. Dat zijn groene huisjes, met het formaat van een zeecontainer.
In het zicht
Zo ook op het Zwartewater, om de hoek van de Adelaarstraat. "Hij staat enorm in het zicht, hij is lelijk, en het maakt de kruising minder veilig, omdat je er niet omheen kan kijken. En het was één van de weinige stukjes gras die in de zon lag, er werd veel gepicknickt", zegt buurtbewoner Christine Geense. "En we maken ons zorgen over een brom die kan ontstaan als het ding in de zomer gekoeld moet worden." De buurt wil het huisje weg hebben, maar de gemeente reageert heel traag op brieven, meent de buurt.
Volgens de gemeente worden in totaal zeventien wijkverdeelstations geplaatst in Utrecht. Deze huisjes worden ook wel Points-of-Presence (PoP) genoemd. Ook de Utrechtse Ine van Liempd maakt zich boos over de huisjes. "Die netwerkhuisjes staan maandenlang op een vervuilende lawaaierige aggregaat te draaien omdat de netbeheerder nog geen ruimte heeft om het netwerk aan te sluiten." Dat laatste bevestigt de gemeente. Daar zijn meerdere klachten binnengekomen over de huisjes, onder andere over een dieselaggregaat aan De Blieckstraat, in de Zeeheldenbuurt.
Hans ten Brug woont naast het huisje aan het Zwartewater, hij zegt niet meer boos te zijn op de gemeente. "Boosheid heeft plaatsgemaakt voor teleurstelling. Hij stond er in één keer, hij werd in een dag geplaatst en het kwam als een complete verrassing." Ten Burg is vooral teleurgesteld vanwege het gebrek aan communicatie over het plaatsen. "Het is eigenlijk een beetje op een sneaky manier geplaatst. De gemeente maakt zich daar een beetje gemakkelijk vanaf door te zeggen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de communicatie." Maar een brief die bezorgd zou zijn door ODF is door nagenoeg niemand ontvangen.
Lees door na de afbeelding

De gemeente geeft aan dat zij verplicht zijn om mee te werken aan het plaatsen van de huisjes. Ze kennen de klachten van de bewoners aan het Zwartewater. "Vanwege de Telecommunicatiewet zijn we als gemeente verplicht de aanleg van kabelnetwerk en bijbehorende verdeelstations toe te laten", zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. "Van een participatietraject of inspraak is dus helaas geen sprake, omdat het niet om gemeentelijk beleid of gemeentelijke kaders gaat.
De woordvoerder zegt: "Wel hebben we binnen wat wettelijk mogelijk is een aantal eisen gesteld om hinder zo veel mogelijk te voorkomen." Zo heeft de gemeente als eis gesteld dat het huisje zo veel mogelijk naar achteren en uit het zicht is geplaatst. Ook moet het zo snel mogelijk met groen worden bekleed.
Volgens ODF was er geen enkele andere plek beschikbaar voor dit huisje. "We zoeken samen met de gemeente een geschikte plaats om zo'n centrale neer te zetten", zegt Gaby ter Keurs, namens ODF. "Een aantal locaties viel af omdat er leidingen, afwatering en andere ondergrondse infrastructuur ligt. Dit was de enige optie die we hadden." Het bedrijf geeft aan dat ze de komende tijd nog samen met de buurt gaan kijken hoe ze het huisje kunnen verfraaien met verf of met planten. Ter Keurs zegt dat een brief over het plaatsen van het huisje alleen verstuurd is naar mensen die zicht hebben op de locatie.
Buurtbewoner Ten Burg stoort zich tenslotte ook aan het feit dat op de plek van huisje een boom stond, die vlak voor de plaatsing gekapt is. Hij zegt dat verteld werd dat die ziek was, maar Ten Burg twijfelt daaraan.