Steeds meer aandacht voor Keti Koti: 'Vieren en herdenken is belangrijk om te doen'

Eerste keer
Waarom is er zoveel stilte rondom de slavernij? Het duurde tweeënhalve eeuw
Om van het slavernijverleden een bekender onderwerp te maken begon Jouwe in 2010 met het project 'Sporen van Slavernij.' Onderzoeken, bijeenkomsten en stadswandelingen in Utrecht maakten daar onderdeel van uit. "We zijn toen gaan kijken naar locaties, gebouwen en andere plekken in de stad die een link hebben met de slavernijgeschiedenis."
Jouwe en vier andere gidsen geven de wandelingen in Utrecht. "We kunnen over ongeveer vijftig locaties wat vertellen. Janskerkhof, de Kromme Nieuwegracht en het gebied rond het stadhuis zijn concentratiepunten waar je heel veel verhalen terugvindt."
Vlakbij het Stadhuis zit de Winkel van Sinkel. Dat is nu een bekend restaurant, maar vroeger verkocht de winkel producten waarvan de grondstoffen uit koloniën afkomstig waren. "Waarschijnlijk zijn die door slavenhandel op plantages verwerkt."
Jouwe heeft zich niet beperkt tot de stad Utrecht, want ze heeft later ook onderzoek gedaan naar plekken buiten de bebouwde kom. "Dan kom je snel bij buitenhuizen uit, op de Utrechtse Heuvelrug, maar ook langs de Vecht. Die zijn gebouwd met geld dat verdiend is via koloniale investeringen."
Doorn, Oudewater, De Bilt, Baarn en Amersfoort, tegenwoordig zijn er in veel meer plaatsen koloniale wandelingen te maken. "Ik ben heel blij dat er in de provincie ook een soort emancipatiebeweging op gang begint te komen en dat lokale bewoners ook meedoen. Geïnspireerd door ons werk, hoop ik."
Herdenkingsjaar slavernijverleden
Van de 17e tot en met de 19e eeuw verscheepten Nederlanders ongeveer 600.000 mensen van Afrika naar Amerika, waar ze onder andere in het Caribisch gebied en Suriname op bijvoorbeeld koffie-, suiker- of katoenplantages moesten werken.
Onbekender is de slavernijgeschiedenis in Nederlands-Indië. De VOC verhandelde naar schatting tussen de 600.000 tot meer dan een miljoen slaafgemaakten. Die mensen werden bijvoorbeeld ingezet voor het herstellen van forten en nederzettingen of werden verkocht aan particulieren, die ze als bediende gebruikten.