Politie pakt 2 minderjarige jongens op voor intimideren bewoners Ondiep om regenboogvlag

© RTV Utrecht
Utrecht - Twee minderjarige jongens in de Utrechtse wijk Ondiep zijn gisteravond staande gehouden voor het intimideren, kwetsen en uitschelden van bewoners met een regenboogvlag. Na een gesprek, met ook hun ouders erbij, zijn ze doorverwezen naar Bureau Halt. Dat laat de politie weten.
De regenboogvlaggen, als steunbetuiging voor de LHBTIQ+-gemeenschap tijdens de Pride-maand, zorgen al enige tijd voor onrust in Ondiep. Eerder werden woningen waar regenboogvlaggen hingen, bekogeld met eieren. Ook vertelde een bewoner op straat te zijn uitgemaakt voor “kankerhomo”. Een andere Ondieper vertelde dat er ‘s nachts hard op de deur was gebonkt. De incidenten vonden niet alleen ‘s nachts plaats, maar ook overdag.
Uit solidariteit besloten meer Ondiepers de vlag te hijsen, ook zijn gisteravond zo'n duizend regenboogvlaggetjes verspreid in de wijk om voor het raam te hangen. Drie van de vijf uitdelers deden een nare ervaring op, vertelt bewoonster Roos. Toen een groep jonge kinderen in de Aardbeistraat vlaggetjes verscheurde, sprak ze hen daarop aan. "Ze leken niet te weten wat voor vlaggetjes het waren, maar ik zei dat ik ze dan liever weer terugnam. Daarop kwam een boze man naar buiten die mij begon te filmen en zei dat de kinderen er gewoon mee mochten spelen en dat hij had gezegd dat ze de vlaggetjes mochten verscheuren."
Verderop kreeg een andere verspreider van de vlaggetjes te horen dat "kinderen ook van stront gaan houden als je ze dat leert eten". Een andere bewoner weigerde het vlaggetje. Volgens bewoonster Roos vreesde hij anders een steen door de ruit te krijgen. "Over het geheel genomen is onze actie heel goed ontvangen in de wijk. Dit zijn incidenten, maar fijn is het natuurlijk niet."
De politie is vanwege de spanningen extra alert in Ondiep. "De wijkagenten staan ook in nauw contact met (getroffen) buurtbewoners."