UU ontslaat hoogleraar vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Utrecht - Een hoogleraar van de Universiteit Utrecht (UU) is ontslagen vanwege grensoverschrijdend gedrag. Meerdere mensen deden anoniem melding over hem, een groot deel van die meldingen was van seksuele aard. De UU besloot in maart al hem te ontslaan, nu blijkt dat hij zijn ontslag heeft geaccepteerd, waardoor de zaak niet voor de rechter komt. Dat schrijft universiteitsblad DUB na eigen onderzoek. De UU bevestigt het ontslag.
De man werkte pas sinds 2022 voor de UU. Hij was als hoogleraar Klinische Psychologie verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen. In zijn eerste jaar in Utrecht zouden zeventien meldingen over hem zijn binnengekomen. Daarvoor zat de hoogleraar bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit Maastricht. Ook daar kwamen meldingen binnen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, schrijft DUB.
Ik stond werkelijk met mijn oren te klapperen van het expliciete seksuele taalgebruik.
Een anonieme ex-collega
Het bestuur van de UU noemt de beschuldigingen "ernstig genoeg (...) om deze ingrijpende beslissing te nemen". Het ontslag van de hoogleraar is intern onderzocht en gecommuniceerd met collega's. "Verschillende media, waaronder DUB doen nu hun eigen onderzoek. De additionele informatie van DUB is niet strijdig met wat in het rapport van de Commissie Interpersoonlijke Integriteit staat."

Seksvoorstellen

Universiteitsblad DUB sprak met een oud-collega van de Vrije Universiteit, die ooit wat ging drinken met de hoogleraar en een studente. "Ik stond werkelijk met mijn oren te klapperen van het expliciete seksuele taalgebruik in ons bijzijn. Dat kon echt niet." Ook zou hij later hebben voorgesteld om seks te hebben met promovendi en collega-docenten. "Binnen het departement had hij de reputatie vaak privé met mensen op stap te gaan."
De naam van de hoogleraar is niet bekendgemaakt. Bij de faculteit Sociale Wetenschappen deed hij onderzoek naar psychotherapie voor depressies, suïcidaliteit en persoonlijkheidsstoornissen.
De man bevestigt aan DUB dat hij een regeling heeft getroffen met de UU over zijn ontslag. Hij voegt toe dat hij zich niet in alle beschuldigingen herkent. "Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen een ongemakkelijk gevoel te geven."