Gemeente Utrecht komt miljoenen tekort om armoede te bestrijden

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Utrecht - De gemeente Utrecht komt dit jaar ongeveer 3,5 miljoen euro tekort op armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. Volgens het stadsbestuur maken steeds meer Utrechters als gevolg van de koopkrachtcrisis gebruik van armoederegelingen.
Het college verwacht op drie onderdelen een tekort. Zo denkt de gemeente dat Utrechters meer gebruik zullen maken van de U-pas en dat iedereen er ook meer gebruik van zal maken. Dit zorgt voor een tekort van 1,1 miljoen euro.

De U-Pas is een pas voor gezinnen in de gemeente met een laag inkomen zodat zij toch kunnen meedoen aan culturele en sportactiviteiten. Inwoners uit Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht kunnen aanspraak maken op deze pas.

Daarnaast vragen meer inwoners bijzondere bijstand aan. De gemeente houdt rekening met een overschrijding van 0,8 miljoen euro. Tot slot drukt ook de studietoeslag op de begroting. "Door het toegenomen bereik houden we rekening met 2,1 miljoen euro aan uitgaven, een tekort van 1 miljoen."

Reserves

De kas van de gemeente Utrecht is nog niet leeg. Momenteel heeft de gemeente een reserve van 8 miljoen euro. Een deel daarvan, 2 miljoen euro, houdt de gemeente opzij voor studenten in schrijnende gevallen. Om de geschatte tekorten te dekken, moet de gemeente een flink deel van haar reserves gebruiken.
"Ook na 2023 is sprake van vergelijkbare forse tekorten, dit betekent dat de reserve in 2024 al leeg raakt. Dit betekent ook dat er geen ruimte is voor een financiële impuls bij de nieuwe nota financiële bestaanszekerheid", aldus het college in de raadsbrief.
Hoe de gemeente Utrecht het tekort gaat oplossen is nog onduidelijk. "We volgen de ontwikkelingen en het gebruik nauwgezet en we zullen uw raad hier goed over blijven informeren", aldus het college.