1000 regenboogvlaggetjes in brievenbussen Utrechtse wijk Ondiep: 'Liefde vieren in alle soorten'

© RTV Utrecht
Utrecht - Drie inwoners uit omgeving Ondiep gaan vanavond zo'n duizend regenboogvlaggetjes verspreiden in de Utrechtse wijk. Ze doen dit in reactie op incidenten met de regenboogvlaggen. Vorige week werden huizen met een regenboogvlag bekogeld met eieren. Bewoners werden geïntimideerd en uitgescholden.
Madeleine van de groep Spread the Flag Utrecht, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, is een van de initiatiefnemers van de actie van vanavond. "We wilden wat doen. Het is zo bizar. Ik heb het gevoel dat we na al die jaren dat we vooruit zijn gegaan, nu met die eieren opeens weer een stap terug worden gezet."
Als reactie op de incidenten van vorige week hingen meerdere Ondiepers een regenboogvlag op. Met het verspreiden van de vlaggetjes hoopt Spread the Flag dat zoveel mogelijk bewoners die dit nog niet hadden gedaan ook een exemplaar voor de ramen plaatsen. "Zo kan iedere Utrechter, homo, hetero of iets anders, laten zien dat in onze straat iedereen welkom is en wordt liefde gevierd in alle soorten en maten."
Achter op de vlaggetjes, van A5-formaat, staat een tekst met uitleg waarom de vlaggetjes worden verspreid en een oproep om ze op te hangen. Spread the Flag roept mensen die een vlag hebben hangen op om daar foto's van te maken en via sociale media te verspreiden of die via een persoonlijk bericht naar hun Instagramaccount Spreadtheflag_Utrecht te sturen.
Madeleine: "We roepen op om zoveel mogelijk vlaggen op te hangen. Als dat massaal wordt gedaan, dan gaan we het ook in andere wijken doen."
Madeleine benadrukt dat de intimidatie in Ondiep niet op zichzelf staat. "Dit gebeurt de afgelopen maanden in het hele land. Ik zou willen dat het een eenmalig incident was, maar ook buiten Utrecht in de rest van Nederland worden vlaggen gestolen en in brand gestoken.''

De tekst die Spread the Flag achterop het vlaggetje heeft gezet.

He buurtgenoten!

Misschien denk je: huh, een regenboogvlag in mijn brievenbus?! We willen eigenlijk graag dat je 'm voor je raam hangt. Even uitleggen waarom:

De regenboogvlag is vooral een trots en kleurrijk symbool van de LHBTIQ+ gemeenschap. Een viering van liefde in alle soorten en maten.

Helaas krijgt de boodschap van liefde de laatste tijd vaak geweld als antwoord. Regenboogvlaggen worden gestolen of verbrand, en huizen met vlaggen worden bekogeld met eieren. Dit is niet alleen bedreigend voor LHBTIQ+ mensen, maar het vormt ook een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting van ons allemaal.

Daarom hopen we dat zoveel mogelijk buurtbewoners deze regenboogvlag voor hun raam willen hangen. Het maakt niet uit of je homo, hetero, transgender of iets anders bent: we hopen dat je wilt bijdragen aan een echte regenboogstraat. Een straat die laat zien: iedereen is hier welkom.

Alvast super bedankt voor jullie hulp! We kunnen echt niet zonder.

Groetjes van je Utrechtse buren