'Slachtoffer woningoverval Utrecht verdacht dader van vreemdgaan met zijn vrouw'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - De rechtszaak over een woningoverval vorig jaar in de Utrechtse wijk Overvecht is op het laatste moment uitgesteld omdat er nog een belangrijke getuige gehoord moet worden. Twee Utrechters van 30 en 31 jaar en een 52-jarige Leerdammer zouden vandaag terecht staan voor de diefstal van een groot aantal waardevolle spullen. Volgens de advocaat van de verdachten speelt op de achtergrond buitensporig drugsgebruik en een vermeende buitenechtelijke relatie.
Op vrijdagochtend 12 augustus zag een bewoonster van een flat aan de Milosdreef rond 10.00 uur drie mannen haastig de trap afrennen. Een van van hen had een doos in zijn handen. Volgens het Openbaar Ministerie beroofden de drie kort daarvoor in een van appartementen een man en een vrouw. Maar over wat zich binnen heeft afgespeeld is nog veel onduidelijk.

Kristallen kerststerren

De drie verdachten zouden de bewoner van de flat en diens partner hebben bedreigd met een stanleymes. Ze gingen er onder meer vandoor met telefoons, creditcards, sieraden, parfum, een sleutelbos en een zonnebril van de slachtoffers. Ook namen ze een aantal kristallen Swarovski-kerststerren mee.
Ik ga je snijden, ik ga je steken! Geef de code!
Dreigement van overvaller
De man des huizes verklaarde bij de politie dat hij werd geduwd. Terwijl met het mes werd gedreigd, zouden de verdachten waardevolle spullen hebben opgeëist. "Spullen, waar is het goud, waar is het geld?", zouden ze hebben geroepen. En: "Ik ga je snijden, ik ga je steken! Geef de code!"

Cocaïne

Volgens advocaat Maalsté, die een van de Utrechtse verdachten bijstaat, is het een bijzondere zaak en ging het niet om een gangbare woningoverval waarbij gemaskerde mannen aanbellen en een huis binnendringen. Zowel de verdachten als de bewoner van de flat zouden fervent cocaïnegebruikers zijn. Dat zou een rol hebben gespeeld bij de beroving.
Volgens de advocaat was de bewoner door excessief druggebruik nogal paranoïde. Hij had gehoord dat zijn partner vreemdging met een van de verdachten. Die zou met twee vrienden naar de flat zijn gekomen om het uit te praten. Toen zij met zijn allen aan de keukentafel zaten draaide het uit op een beroving.

Getuige

Het is onduidelijk of de drie verdachten met voorbedachte rade met steekwapens naar de flat waren gekomen om de bewoners te beroven. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen wordt de partner van de bewoner binnenkort opnieuw als getuige gehoord.
Dat had al eerder moeten gebeuren, maar bij de eerste afspraak bij de onderzoeksrechter kwam de vrouw zonder advocaat en later bleek zij onvindbaar. Als dit keer alles volgens plan verloopt, wordt de zaak tegen de drie verdachten op 21 november afgehandeld.
Dan zullen alle details uit het politieonderzoek met de verdachten worden besproken en komt de officier van justitie met strafeisen. De advocaten van de slachtoffers hebben al aangegeven dat er schadevergoedingen worden geëist. De bewoner eiste vandaag via zijn advocaat direct zijn sieraden terug. Die zijn door het Openbaar Ministerie bij een van de verdachten in beslag genomen. De rechtbank neemt daar binnenkort een beslissing over.