Utrechtse vrouw die met auto op nieuwe partner van haar ex inreed hoeft niet terug naar gevangenis

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 33-jarige Utrechtse die afgelopen najaar met haar auto inreed op de nieuwe vrouw van haar ex-man, hoeft niet terug naar de gevangenis. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij de opzet had om de nieuwe vrouw van haar ex-man zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Ook verzette zij zich met geweld tegen agenten die haar aanhielden en vernielde zij spullen van een buurman met wie zij een conflict had. De rechtbank vindt het vooral belangrijk dat zij voor het oplossen van haar problemen een behandeling en begeleiding krijgt, en veroordeelde haar vandaag tot een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf.
Op 22 september vorig jaar zat de Utrechtse in de buurt van het huis van haar ex-man in Utrecht-Overvecht in haar auto te wachten. Haar kinderen wonen bij haar ex en zijn nieuwe vrouw, maar het was haar vanwege haar gedrag eerder al verboden om daar in de buurt te komen. Toen ze de nieuwe vrouw van haar ex zag fietsen, reed zij plankgas op haar af. De vrouw kon net op tijd van haar fiets springen en rende een plantsoen in. Haar belaagster reed vervolgens achteruit nog een keer op haar af, waardoor zij opnieuw opzij moest springen om niet door de auto geraakt te worden.

Complexe problemen

Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de straf die de officier van justitie twee weken geleden eiste. De rechtbank houdt er rekening mee dat de vrouw door een verstandelijke beperking met complexe persoonlijk problemen worstelt. Tijdens de afhandeling van haar zaak werd duidelijk dat zij na haar scheiding ontspoorde. Dat werd erger toen haar kinderen bij haar werden weggehaald en bij hun vader gingen wonen. Volgens de rechtbank heeft zij begeleiding en behandeling nodig om haar leven weer op orde te krijgen en te voorkomen dat zij opnieuw in de fout gaat.
De rechtbank veroordeelt de vrouw tot een gevangenisstraf van 210 dagen, waarvan 55 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De reclassering houdt de komende jaren toezicht op haar. Door middel van een enkelband zal de eerste maanden in de gaten worden gehouden of ze wegblijft bij de woning van haar ex en diens vrouw. Op elke overtreding staat een week celstraf. Verder moet zij de vrouw 750 euro schadevergoeding betalen. Aan een agent die zij tijdens haar aanhouding verwondde, moet zij 350 euro betalen.
De vrouw zat nog in haar proeftijd van een eerdere veroordeling. De twee weken voorwaardelijke celstraf die zijn daarvoor kreeg is door de rechtbank omgezet in een taakstraf van 30 uur.