Utrecht verscherpt regels voor flitsbezorgers

© Keistadnieuws
Utrecht - De gemeente Utrecht verscherpt de regels voor flitsbezorgers. Ondernemers die een uitgiftepunt voor boodschappenbezorging starten, mogen zich alleen vestigen op locaties die vooraf als geschikt zijn aangemerkt. Ook wil het stadsbestuur dat de winkels geen 'dark stores' worden; dat zijn panden waar de gevel wordt dichtgeplakt.
"De uitstraling van de vestigingen wordt beoordeeld aan de hand van de redelijke eisen van welstand", schrijft de lokale politiek in een raadsbrief.
Ook dwingt de gemeente flitsbezorgbedrijven om na te denken over laad- en lostijden en geluidsoverlast te voorkomen. Verder wil de gemeente vooraf weten welk type vervoersmiddelen de ondernemers willen gebruiken. Pas als al deze onderdelen op orde zijn, krijgt een ondernemer een vergunning.
Utrecht is naar eigen zeggen een van de eerste gemeentes van Nederland die zulke strenge voorwaarden stelt aan flitsbezorgers. Dat is nodig omdat de boodschappenbedrijfjes soms voor overlast zorgen. Buurtbewoners ergeren zich aan grote vrachtwagens die tijdens het bevoorraden de weg blokkeren. Ook gedragen sommige bezorgers zich gevaarlijk in het verkeer: ze rijden erg hard met elektrische fietsen of scooters.

Rechtszaak om Flink aan de Nobelstraat

De gemeente ligt af en toe juridisch in de clinch met de bedrijven. Zo stapte het bedrijf Flink naar de rechter toen de gemeente een filiaal sloot aan de Nobelstraat, in het centrum van de stad. Volgens de gemeente was dat uitgiftepunt langs de drukke straat in strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank gaf de gemeente daarin gelijk.