Nieuwe klepels in de klokken van de Dom: 'De klank wordt nu nog rijker'

© RTV Utrecht
Utrecht - Een carillon is vaak eeuwen oud, massief en je bespeelt het met je hele lijf. Malgosia Fiebig is al jaren degene die het Domcarrillon bespeelt: een indrukwekkend instrument uit 1664 met maar liefst vijftig klokken. Met ziel en zaligheid doet ze dat, maar vooral ook fysieke kracht. Nu de restauratie is afgerond kan ze vandaag om 16:00 uur de nieuwe klank van het oude instrument laten horen. "Vooral de lage tonen zijn dieper."
In februari is de restauratie begonnen. De klokken zijn nog altijd dezelfde klokken, alleen de klepels zijn anders. Iedere klok heeft nu een zwaardere klepel. "Het gewicht van de klepel heeft effect op de klank van de klok", legt Malgosia uit. Een zwaardere klepel maakt de klank rijker, dus de lage klokken hebben nieuwe zwaardere klepels, de andere oude klepels schoven een aantal klokken op.
"De klokken hier op de Domtoren zijn al prachtig. Door het veranderen van de klepels, ze zwaarder maken, bereikten we al een nog mooiere klank." Klanken die ze vanaf nu weer over Utrecht kan laten schallen. Om 16:00 uur is het eerste concert maar ze speelt rond het middaguur alvast 'als ik boven op de Dom sta'. "Ik heb stiekem al even gespeeld natuurlijk en ik hoor dat het anders is. Maar ik ben benieuwd hoe mensen beneden het ervaren. Kunnen zij het verschil horen?"
De klokken hier op de Domtoren zijn al prachtig
Malgosia Fiebig
Maar de mensen beneden hebben op dat moment geen aandacht voor het carillon. De geluiden van boormachines en andere geluiden van de bouwvakkers overstemmen de klokken. Het carillon is af, maar de restauratie van de Domtoren gaat nog wel duren. "Ik weet sowieso dat veel mensen zich er niet bewust van zijn dat er echt een musicus hier boven achter een klavier zit het bespeelt. Ze denken dat het automatisch gaat. Maar het is echt vaak live muziek."
Zelf kan Malgosia niet wachten tot ze zelf naar het carillon kan luisteren, alleen dan niet als muzikant maar als publiek. "Als er straks een keer een gastbeiaardier komt ga ik heel goed luisteren. Ik weet dat de beiaard nu anders klinkt, maar pas dan kan ik zelf echt horen wat er anders is."