Eigenaren regenboogvlaggen Ondiep laten zich niet intimideren: 'Als dit doorgaat, laat ik 'm ook in juli hangen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Met afschuw en verbazing reageert de Utrechtse wijk Ondiep op de incidenten met de regenboogvlaggen in de wijk. "Respectloos en waardeloos. Laat mensen gewoon met rust. Je hebt toch geen last van ze?" Afgelopen dagen werden huizen die de regenboogvlag uit hadden hangen bekogeld met eieren. Bewoners werden geïntimideerd en uitgescholden.
Wie de Utrechtse volksbuurt Ondiep binnenrijdt, ziet hier en daar wel een vlag hangen. Maar dan met drie kleuren en een tas eraan. Veel huishoudens vieren dat er iemand in huis geslaagd is. Wie de straat Ondiep doorrijdt en de Laan van Chartroise oversteekt komt in het 'nieuwe Ondiep'. Hier geen Nederlandse driekleur aan de rode bakstenen huisjes, maar de veelkleurige regenboogvlag die de LHBTQI+ gemeenschap steunt. Juni is Pride-maand en dat betekent dat de vlag bij meerdere huizen ruim vier weken uithangt.
Eigenaren regenboogvlaggen Ondiep laten zich niet intimideren: 'Als dit doorgaat, laat ik 'm ook in juli hangen'

Homovlag

Maar daar is blijkbaar niet iedereen blij mee. Sinds een paar dagen worden de huizen die de kleurige vlag hebben hangen bekogeld met eieren. "En ik werd uitgemaakt voor kankerhomo", vertelt een buurtbewoner. "Er werd midden in de nacht keihard op de deur gebonkt", vertelt een ander. "Het gebeurt 's nachts, maar ook op klaarlichte dag."
Terwijl we het verhaal optekenen van buurtbewoners die hun verhaal anoniem willen doen, zien we het gebeuren. Groepen jonge jongens die door de buurt rijden, opmerkingen maken over die 'homovlag' en zelfs plannen beramen over hoe ze een van de regenboogvlaggen van de gevel kunnen halen.
"Volgens mij zijn het jongens op scooters. We hebben ze 's avonds hard horen wegrijden", vertelt een bewoner. "Mijn gevoel van veiligheid is gewoon aangetast. En je beseft dat je dus blijkbaar niet meer normaal over straat kan lopen. Ik vind dit gewoon droevig en het verbaast me ook."

Iedereen z'n eigen leven

Verbaasd is ook een schilder die met zijn bedrijf aan de slag is in de doorlopende straat waar de regenboogvlaggen hangen. "Wij hebben een dame hier werken. Zij heeft ook een vriendin. Daar heb ik alle respect voor, iedereen leeft toch z'n eigen leven?"
"Ik dacht dat Nederland een tolerant land was", zegt een wijkbewoner die uit Ierland komt en zegt zich als 'non-binair te identificeren'. "De Pride in Utrecht wordt steeds groter, maar dan gebeurt er ook dit. Ik snap het gewoon niet. Ik voelde me altijd heel erg welkom met die regenboogvlaggen in de buurt, maar nu ik dit hoor voel ik me toch minder veilig."

Klappen met een knuppel

Er is veel solidariteit in de wijk. De getroffen bewoners van de huizen worden gesteund. Ze hebben ook het idee dat de relschoppers van buiten de wijk komen. De politie roept getuigen op zich te melden, of eventueel camerabeelden te delen. Voor verdachte situaties mag direct met 112 gebeld worden.
Wat zou er moeten gebeuren met personen die verantwoordelijk zijn voor de intimidaties en scheldpartijen? De schilder en voormalig bewoner van de wijk weet het wel. "De politie moet harder optreden. En niet dat ze met twee uurtjes naar buiten lopen. Geef ze maar een paar klappen met een knuppel, dan leren ze het wel af." "Educatie, educatie, educatie", zegt de Ierse docent in opleiding. "Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen leren waarom dit schadelijk is."
De eigenaren van de vlaggen zijn ondertussen absoluut niet van plan de vlaggen naar binnen te halen, in tegendeel. "Nee, anders hebben degenen die ons intimideren gewonnen. Als dit zo doorgaat dan laat ik 'm de hele maand juli nog hangen."