Utrechtse gemeenteraad ruziet nog steeds over standplaatshouders: 'Geeft alleen maar langer stress'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Al maanden discussieert de Utrechtse gemeenteraad over de toekomst van kraamverkopers in de stad Utrecht. Ook vandaag werd er weer op ruzieachtige manier gepraat in de raad over dit onderwerp. Verkopers van onder andere bloemen, pizza’s en kaas zouden eigenlijk aan het eind van het jaar hun plek moeten ontruimen. Volgens Europese regels mogen vergunningen niet meer automatisch verlengd worden, omdat nieuwkomers ook een kans moeten krijgen.
Een voorstel van wethouder Susanne Schilderman (D66) om de plaatsen per 1 januari te verloten zorgde voor een golf van woede en onrust, bij zowel de standplaatshouders als in de gemeenteraad. Inmiddels is het plan van tafel, er wordt niet meer geloot. En ook de datum van 1 januari 2024 is van tafel. De standplaatshouders worden bijna twee jaar gedoogd, zonder vergunning. Ondertussen werkt de wethouder aan een nieuw plan.
Maar daarmee is het chagrijn van de gemeenteraad niet weg. Vandaag werd een serie voorstellen door de gemeenteraad ingediend. In die moties wordt de wethouder opgeroepen om dingen anders te gaan doen. Zo willen Utrecht Solidair en Stadsbelang dat de bestaande standplaatshouders een nieuwe vergunning krijgen voor twaalf jaar, zodat ze zekerheid hebben. Yvonne Hessels van Utrecht Solidair wil met een besluit van de gemeenteraad de wethouder overrulen. Dat er daarna rechtszaken zouden kunnen komen van nieuwe ondernemers die nu geen kans krijgen neemt ze op de koop toe.

Geen schaarste

Volgens de wethouder is de Europese regelgeving hoe dan ook van toepassing. Juridisch is het een ingewikkeld verhaal: volgens een limietenstelsel dat de gemeente hanteert, is sprake van schaarste. Stadsbelang wil dat stelsel opheffen, zodat er geen schaarste meer is. De partij denkt dat er ook andere regelgeving mogelijk is. Op die manier zou er juridisch geen sprake meer zijn van schaarste.
Het CDA wil graag dat de wethouder bij het toewijzen van nieuwe plekken rekening gaat houden met de kwaliteit van de producten. Het zorgde voor een discussie over de vraag hoe je het verschil in kwaliteit tussen twee bloemen kan meten.

Geen vertrouwen

Eerder in de ochtend boden verontruste standplaatshouders een petitie aan, die door 7400 sympathisanten is ondertekend. Stella Satta verkoopt pizzastukken bij winkelcentrum Overvecht, zij heeft geen vertrouwen meer in wethouder Schilderman. “Dat gedogen is geen oplossing, het geeft alleen maar anderhalf jaar extra stress”, zei ze na het raadsdebat. “Ik krijg in die periode mijn investering niet terug.” Ze overweegt juridische stappen als de wethouder niet met een betere oplossing komt.
© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel