34 jaar Namen & Rugnummers: van de beker voor FC Utrecht tot het record voor Femke Bol

Utrecht - Na ruim 3.500 uitzendingen komt vandaag een einde aan het radioprogramma Namen & Rugnummers. Maar liefst 34 jaar aan sportieve hoogte - en dieptepunten, van voetbal tot schaatsen en van hockey tot wielrennen. Hieronder een greep uit het rijke archief.

1 juni 2003: FC Utrecht wint de beker

"Hij scoort hem in de Kuip. We hebben de beker!", commentator René van den Berg weet het na het laatste doelpunt van Dirk Kuijt zeker: die beker gaat mee naar Utrecht. Nadat de finale een jaar eerder nog uitliep op een hele grote deceptie, was het dit jaar wel raak. En hoe! In de eigen Kuip werd Feyenoord verslagen met 4-1. Een dag later zijn zeker 40.000 fans aanwezig bij de rijtoer door de stad in een dubbeldekker.
FC Utrecht wint de beker: "Luister naar een ontploffende Kuip"

4 december 2005: Carl Verheijen schaatst een wereldrecord op de 10.000 meter

Een tijd van 12.58.25! Op 4 december 2005 was het tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen genoeg voor een echt wereldrecord. Bert Kous neemt op de radio zijn pet "heel diep af" voor deze prestatie. Het was niet eens een uitgesproken plan, zei Verheijen, maar het ging nou eenmaal best lekker tijdens de race. "Dan hoor je dat je op het wereldrecord zit. En dan gaat de kraan nog effe open."
Carl Verheijen rijdt een wereldrecord: "Mooi om achter je naam te hebben"

26 augustus 2010: FC Utrecht verslaat Celtic (4-0)

Een stunt. Niets meer en niets minder was het die avond in de Galgenwaard. FC Utrecht versloeg in de play-offs van de Europa League het Schotse Celtic met maar liefst 4-0 en poetste daarmee de 2-0 uitnederlaag overtuigend weg. Ricky van Wolfswinkel was de grote man die donderdag. De aanvaller scoorde drie keer en loodste zijn ploeg daarmee naar de groepsfase. "Utrecht, we gaan van ze horen", aldus René van den Berg.
FC Utrecht verslaat Celtic (4-0): "Jaaaaah, 4-0!"

25 oktober 2011: GVVV wint in Rotterdam van Excelsior (0-3)

Alhoewel Excelsior aan het einde van dat seizoen degradeerde, was het in oktober toch echt nog een eredivisionist. En als er dan in de derde ronde een amateurploeg op bezoek komt op Woudestein, dan is er normaal gesproken niets om bang voor te zijn. Maar vlak voor rust maakten de Rotterdammers kennis met de 37-jarige aanvaller Dennis van Meegdenburg. 'Opa' scoorde in de 43e minuut de 0-1. Die stand stond na 80 minuten nog steeds op het bord. Jasper Bolland bracht GVVV vervolgens op 0-2, waarna Dennis van Meegdenburg twee minuten voor tijd de 0-3 maakte. Verslaggever Arnold Schenk was erbij: "Blauwen! Blauwen!".
GVVV wint van Excelsior (0-3): verslaggever Arnold Schenk viert het feestje mee

6 april 2015: SCHC wint de Europese titel

"Geweldig om op je eigen veld, op je eigen club, hier te mogen spelen. En dan ook nog te winnen!". Verdediger Caia van Maasakker realiseerde zich na afloop nog niet zo snel dat hier geschiedenis werd geschreven. Maar verslaggever Floris Mulder wist het zeker: nog nooit wonnen de vrouwen van SCHC een Europese cup, tot die dag. Er kwamen nog wel twaalf shoot-outs aan te pas, maar uiteindelijk was SCHC sterker dan regerend Nederlands kampioen Den Bosch.
SCHC wint Europese titel: Caia van Maasakker

20 mei 2017: Kampong wordt landskampioen

Over historisch gesproken: Kampong moest er 32 jaar op wachten, maar in 2017 werden ze toch weer een keer landskampioen. In de reguliere competitie werden de Utrechters nog vierde, maar in de finale van de na-competitie waren ze toch echt te sterk voor HC Rotterdam. "Heel bijzonder", zei Kampongspeler Sander de Wijn na afloop in de microfoon van Floris Mulder. "Vandaag is het genieten van dit succes."
Kampong wordt landskampioen (Gesprek met Sander de Wijn)

18 februari 2018: Taurus wint de volleybalbeker

"Hoe kan dit?", vroeg verslaggever Mark Kloostra aan spelverdeler Bert Sturkenboom na afloop van de overwinning tegen de torenhoge favoriet en regerend landskampioen Lycurgus. Sturkenboom wist het eigenlijk ook niet, maar zag wel dat zijn ploeg er in de derde set wel in ging geloven. "Toen kregen we hen gek in die koppies." Voor het eerst in de clubhistorie wonnen de Houtense volleyballers van SV Land Taurus daarna de nationale beker.
Taurus wint de volleybalbeker, Bert Sturkenboom kan het bijna niet geloven

19 februari 2023: Femke Bol breekt stokoud record

Het was niets minder dan een sensatie, deze winter. De Amersfoortse Femke Bol deed iedereen versteld staan door een stokoud wereldindoorrecord op de 400 meter te verpulveren. In 1982 liep de Tsjechoslowaakse Jarmila Kratochvilova nog 49.59, Femke Bol deed het in 49.26. "Ik moet niet te veel denken", zei ze na afloop als verklaring tegen verslaggever Menno Schilder. Het was niet het eerste record voor Bol en mogelijk ook niet het laatste. Dus waar gaat dit eindigen? "Geen idee. Ik blijf hard trainen en mijn best doen."
Femke Bol breekt record op de 400 meter indoor
RTV Utrecht stopt met het radio-sportprogramma Namen & Rugnummers. Vandaag is de laatste uitzending.