Restauratie van carillon in Domtoren is afgerond: vrijdag eerste concert

Restaurateur druk in de weer met Utrechts carillon.
Restaurateur druk in de weer met Utrechts carillon. © RTV Utrecht
Utrecht - De binnenstad van Utrecht was wat stiller dan gebruikelijk de afgelopen maanden, maar daar komt deze week verandering in. Het carillon van de Domtoren is uitgebreid gerestaureerd en weer klaar voor gebruik. Vrijdag om 16.00 uur wordt het eerste concert gegeven.
Het klokkenspel werd sinds februari opgeknapt als een van de laatste onderdelen van de restauratie van de Dom. Het klavier waarmee het carillon wordt bespeeld, is gerestaureerd, en meerdere klepels zijn vernieuwd. Maar niet alle onderdelen waren aan vervanging toe. De 50 klokken waren nog tip-top in orde en hoefden niet gerestaureerd te worden.

Nieuwe klank

Desalniettemin is er wel degelijk een verschil te horen met hoe het carillon klonk vóór de restauratie. Dat merkte ook stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, die vrijdag het eerste concert zal geven. “De klank is door de restauratie echt verbeterd."
De onthulling van het vernieuwde carillon komt precies op tijd voor de jaarlijkse zomeravondconcerten. Die beginnen op de eerste maandag van juli. Beiaardiers uit binnen- en buitenland komen dan naar Utrecht om concerten te geven.
Eind augustus is er zelfs een heus Wereldbeiaardierscongres in Utrecht met zo'n 120 klokkenspelers van over de hele wereld. De Utrechtse stadsbeiaardier kijkt ernaar uit: “Wat is het mooi dat de stad deze zomer weer volop van muziek uit de Domtoren kan genieten.”