Utrechtse kraampjes kunnen langer op hun plek blijven: college geeft standplaatshouders twee jaar respijt

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De houders van een kraam in de stad Utrecht mogen definitief tot en met september 2025 op hun plek blijven staan. Dat schrijft het college vandaag in een voorstel aan de Utrechtse gemeenteraad. Daarmee krijgen de standplaatshouders bijna twee jaar respijt: in eerste instantie zouden ze hun plek al eind dit jaar kunnen verliezen.
Het is al maanden onrustig onder de verkopers van loempia's, bloemen, vis en andere waren in Utrecht. Eerder dit jaar kregen ze een brief waarin stond dat ze opnieuw moesten inschrijven op hun standplaats, en dat anderen dat ook konden doen. Tot op heden hadden standplaatshouders een vast recht op hun plek en werd dat steeds verlengd. Sommigen staan al decennia lang op dezelfde locatie.
Volgens de gemeente zijn er Brusselse regels die voorschrijven dat de plekken openbaar aanbesteed moeten worden. Wethouder Susanne Schilderman (D66) koos daarom voor een systeem van loting. Niet alleen onder de standplaatshouders, ook onder het publiek en in de gemeenteraad was er veel weerstand tegen het plan. Wethouder Schilderman legde uit dat er geen andere optie is, dan de plaatsen open te stellen voor alle belangstellenden. Maar de politiek drong toch aan op een oplossing. Schilderman hintte er eerder al op dat de standhouders waarschijnlijk op uitstel konden rekenen.
Die is nu gevonden door de vergunningen niet te verlengen, maar de standplaatshouders te gedogen tot over 21 maanden het nieuwe vergunningensysteem ingaat. Ze hebben dan dus geen vergunning, maar de gemeente zal daar niet tegen optreden. "Met deze gedoogverklaring staan wij toe dat de huidige standplaatshouders op hun huidige locatie, op de huidige sta-dagen en met hun huidige verkoopwagen zonder vergunning een standplaats innemen voor de verkoop van hun huidige producten", schrijft de gemeente in een brief aan de gemeenteraad.
Het gedogen zal duren tot 1 oktober 2025. Die datum is bewust gekozen, omdat dit bij de wisseling van de seizoenen is. Dat lijkt de gemeente gemakkelijker dan een overdracht rond de jaarwisseling of middenin de zomer.

Vergunningaanvraag

De brief van het college met het nieuwe voorstel is vandaag verstuurd naar de raad en standplaatshouders. Uit de brief blijkt ook dat de wethouder definitief afscheid heeft genomen van loting. Ze zegt te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om te selecteren op criteria. Daarbij denkt ze aan de binding met de wijk en duurzaamheid. De raad praat donderdag opnieuw over de perikelen rond de standplaatsen.
Dat anderen uiteindelijk kunnen gaan meedingen naar de bestaande standplaatsen is dus niet van tafel. "We verwachten dat u vanaf eind 2024 een aanvraag voor een nieuwe standplaatsvergunning kunt doen. Het beoordelen van de aanvragen moet klaar zijn in augustus 2025", schrijft het college in de brief aan de standplaatshouders.