Gemeente Utrecht wil opvallend aanwezig zijn in Lombok en op de Amsterdamsestraatweg

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht wil een vaste plek op de Amsterdamsestraatweg en de Kanaalstraat, waardoor politie, de straatconciërge en handhavers duidelijker aanwezig zijn. Het is één van de maatregelen tegen de 'hardnekkige criminaliteit' in beide straten, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. "Voor zowel de good guys als de bad guys is zichtbaar: wij zijn er en wij zien jullie."
Op de Amsterdamsestraatweg heeft de gemeente al een pand op het oog, op nummer 210. Dat moet binnen een paar maanden beschikbaar zijn. In Lombok gaat de gemeente vanaf het nieuwe jaar op zoek, "idealiter in de buurt van de kruising Kanaalstraat/Damstraat".

Ondermijnende criminaliteit

De buurtposten zijn onderdeel van een bredere aanpak van de ondermijnende criminaliteit in beide straten. Uit meerdere rapporten blijkt dat die een "systematisch en veelzijdig karakter" heeft, schrijft het college over de Amsterdamsestraatweg. "Illegaal gokken, drugscriminaliteit, (wapen)geweld, illegale prostitutie, zorgfraude en criminele of verdachte investeringen in vastgoed zijn voorkomende vormen." De lokale criminele aanwezigheid gaat er bovendien samen met bovenlokale criminele contacten en conflicten.
Het college heeft in het coalitieakkoord gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak, waarin onder andere de straten op de schop gaan, een gebiedsmanager is aangesteld en extra handhaving is in de buurt. Ook zal er vaker gericht gecontroleerd worden, door het Bestuurlijk Utrechts Interventie Team (BUIT). Ook het aantal integrale controles, met medewerking van de politie, belastingdienst, arbeidsinspectie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de FIOD, gaat omhoog. Daarvan moeten er minstens drie per jaar worden gehouden.

Zichtbaar

De gemeente verwacht daarnaast veel van de gewenste buurtposten, die naast de zichtbaarheid, ook zorgen voor een toegankelijk en laagdrempelig contact met bewoners, ondernemers en vastgoedeigenaren. Op de Amsterdamsestraatweg komt het pand "medio 2023" beschikbaar voor alle partijen die zich bezighouden met de veiligheid in de buurt. In Lombok is het wachten op de verhuizing van het wijkbureau van de JP Coenstraat naar Oog in Al, waarschijnlijk in januari.